Prva presuda protiv partijskog imenovanja 1Foto:Vikipedia

Apelacioni sud u Nišu poništio je kao nezakonito rešenje Skupštine grada Niša od 29. novembra 2013. godine kojim je Ivan Vuković, diplomirani pozorišni i radio reditelj, imenovan za direktora Narodnog pozorišta u Niša.

Imenovanje Vukovića, inače kandidata SNS-a, za vršioca dužnosti, a potom i za direktora, već duže od četiri i po godine prate pravne i političke kontroverze.

Odluka Apelacionog suda doneta je po tužbi jednog od kandidata na konkursu za izbor direktora Narodnog, Miroljuba Jovanovića, koji je tužio grad Niš. Prethodno je taj isti Apelacioni sud svojom presudom potvrdio imenovanje Vukovića, ali je tu presudu poništio Vrhovni kasacioni sud. Još ranije, Viši sud je usvojio Jovanovićev tužbeni zahtev i poništio kao nezakonitu odluku Skupštine grada o Vukovićevom imenovanju.

Skupština grada je imenovala Vukovića za direktora Narodnog u novembru 2013. uprkos tome što je Ministarstvo rada dostavilo mišljenje da on ne ispunjava uslove jer nema najmanje pet godina radnog iskustva u struci, što zahteva konkurs i Statut pozorišta. Za vladajuću većinu bilo je merodavnije „mišljenje“ Udruženja dramskih umetnika Srbije, po kojem Vuković poseduje takvo radno iskustvo, jer je režirao još u vreme dok je studirao.

Ista skupština je prethodno, u septembru 2012. godine, imenovala Vukovića za vršioca dužnosti te ustanove, nakon što je on u biografiji koja joj je dostavljena naveo da je već „diplomirani reditelj“, mada je još uvek bio student režije. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je zbog dostavljanja takve biografije Skupštini grada podiglo optužnicu protiv tadašnjeg šefa odborničke grupe SNS Dejana Jovanovića, koji je sada predsednik opštine Niška Banja, zbog krivičnog dela „falsifikovanje službene isprave“.

– Ovo je praktično prva presuda protiv partijskog zapošljavanja u Nišu. Videćemo da li će ih biti još jer ovakvih slučajeva, prema dostupnim informacijama, ima i u drugim javnim preduzećima i ustanovama. Paradoks je, međutim, što Vukoviću ističe četvorogodišnji mandat u septembru ove godine, a upozoravajuća je i činjenica da je postupak trajao četiri godine – rekao je Jovanović novinarima.

Vuković nije želeo da komentariše presudu, rekavši da je još nije video. Prethodno je za naš list kazao da će poštovati odluku suda, kakva god da bude.

Skupština grada će "poštovati zakon"

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je novinarima da će „gradske službe postupiti u skladu sa zakonom“. Rajković, inače, nije bio na čelu Skupštine kada je doneta nezakonita odluka o Vukovićevom imenovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari