Prvi komad iz Srbije koji će svoju svetsku premijeru doživeti u engleskom prevodu 1Foto: javniservis.net

Gospođa Ajnštajn ( Einstein ‘ s Wife ). Pisac Snežana Gnjidić. Po zamisli Milene Trobozić Garfild.

Ideja

Gospođa Ajnštajn je priča o ljubavi, stratsti izdaji i saradnji koj je dugo bila pod velom tajne, naročito u zapadnom svetu. Komad je zamišljen i napisan za da bi se svet upoznao sa ovom neobičnom pričom.Zasnovan je na ličnoj prepisci Alberta i Mileve Ajnšatajn kao i na dugoj korespodenciji između Mileve Ajnšajn i njene prijateljice iz studentskih dana, Helene Savić koja se posle studija u Cirihu udajom preselila u Beograd. Ova pisma je pronašao Milan Popović, unuk Helene Savić, na tavanu svoje porodične kuće u Beogradu.

Komad je zasnovan na početnoj premisi priče- zaboravljen i prikrivan doprinos Mileve Marić Ajnšatajn u stvaranju jedne od najznačajnijih naučnih teorija, teoriji relativiteta. Komad će poslužiti da osvetli doprinos Mileve Marić u stvaranju ove teorije, koji je skoro sasvim nepoznat i nepriznat u američkoj i svetskoj javnosti. Planirano je da se kroz medije, tribine i susrete s publikom započne razgovor o doprinosu Mileve Ajnštajn u stvaranju jedne od najznačajnijih naučnih teorija i šire o zapostavljenoj ulozi žena u doprinosu nauci

Žene i nauka

Drama predstavlja idelanu platformu ne samo da se osvetli lik i delo Mileve Marić u Americi, već i da priča o svetski najpoznatijem naučnom geniju Albertu Ajnštajnu – i velikoj veravtnoći da je jedna žena značajno doprinela jednom od najrevolcionarnijih naučnih otkrića u istoriji a da joj za to nikada nije odato priznalje- postane idelan platforma o danšnjem položaju žena u nauci a posebno fizici i matematici. Verujemo da ćemo kroz priču o ovoj heroini nauke podići svest ne samo o doprinosu srpske naučnice svetskoj nauci( pored Tesle i Pupina i Milankovića ) već i da će ova priča možda pomoći da se konačno do kraja razume da teorija relativiteta ne pripada samo Ajnštajnu već Ajnštajnovima.

Publika

Komad nije namenjen samo našoj publici, što je najačešći slučaj kada su dela naših pisaca izvode u svetu, već pre svega širokom američkom auditorijumu. Zato su autorke projekta, Snežana Gnjidić i Milena Trobozić Garfild po cijoj zamisli je konad nastao i u cijem ptrevodu na enleski će biti izveden u Vašingtonu, istrajale u viziju da se komad prvi put izvede na engleskom jeziku na tlu Amerike, u kojoj se nalazi i arhiva Ajnštajnovih. .Vašington sa svojom internacionalnom publikom, ambasadama, institutima, fakultetima predstvalja idelno mesto za izvedbu ovog komada i probudi inters publike za ovu temu i naširem planu, van pozorišne.

Kulturni značaj i međunarodna saradnja

Ovo će biti prvi komad iz Srbije koji će svoju svetsku premijeru doživeti u engleskom prevodu u jednom profesionalnom američkom pozorištu sa isključivo američkom podelom veoma cenjenih vašingtonskih glumaca. To je novi vid kulturne saradnje naših i američkih umetnika koji su zajedno autori ovog projekta. Na audiciji koja je održana tokom decembra meseca 2019. učestvovali su glumci iz NJujorka, Bostona i Filadelfije čime je drama još više dobila na publicitetu i značaju.

Premijera komada, kao i tema kojom se bavi već se najavljuju u amerčkim medijima, kroz socijalne medije i kroz nkoliko događaja sa odabranim predstavnicima vašingtonske javnosti, medija i ambasada koji će prethoditi samoj premijeri planiranoj za 5. mart 2020.godine

Autorke projekta

Snežana Gnjidić se kao dramski pisac pojavila na domaćoj kulturnoj sceni 1986. godine sa TV dramom „Sestre“ (RTS), i TV filmom „Leto“ 1990. (Radio Televizija Vojvodina) da bi dugi niz godina radila u Obrazovnoj redakcji TV Beograd. Drama „Mehanički mesec“ igrana je na večernjoj sceni pozorišta „Boško Buha“. Autor je više radio drama, samostalnih art video projekata, a dva puta osvaja nagradu za najbolju dokumentarnu dramu na konkursu Radio Beograda. Objavila je 6 slikovnica za decu od 3 – 7 godina. Roman za tinejdžere „Odbegla mama“ dobija nagradu 2019. godine na konkursu izdavačke kuće Klet. Celovečernja drama „Mileva Ajnšatjn“ biće premijerno izvedena ove godine u Vašingtonu, u režiji i izvedbi američkih umetnika. Drame „Tmuša, tako mi srca“, „Kako sam ponovo posato Saša“ i „Mečkino dete“ igrane su u Beogradu i Prijepolju, gde su nastale. Drama za decu (2019.) „Zašto su repovi važni“ igra se još uvek na alternativnim scenama Beograda.

Milena Trobozić Garfild je tokom 90-tih bila jedan od pionira u nezavisnim produkcijama u pozorištu (“Zapali me”, “Iza kulisa”). Bila je PR direktor agencije Saatchi & Saatchi, Balkans i operativni urednik časopisa za vizulene umetnosti “New Moment”. Autor je knjige “Mali saveti za bolji život” (Samizdat B92). Producent višestruko nagrađivanih filmova “Beli Beli Svet” , “Otadžbina “, “Šavovi”. Književni prevodilac sa španskog i engleskog ( “LJubav u doba kolere”, “Kuća Duhova”,” Zapali me “, “Opasne Veze”, “Detroit”,” LJubav ljubav ljubav”, “Diplomac”, “Fotografija 51” ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari