Prvi sastanak - Dačić sa posrednicima iz EU 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je juče da bi međupartijski dijalog trebalo da bude nastavljen u martu, ali da se o tome ne zna ništa više, osim da bi trebalo da počne „nekom video-konferencijom“ njega i četiri posrednika iz Evropskog parlamenta i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Dejvida Mekalistera.

Evroparlamentarci su od srpske opozicije do sada dobili dve platforme, odnosno predloga za dijalog vlasti i opozicije. Jedan su sastavile Stranka slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret, a drugu Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Zelena stranka, Vlaška stranka, Mađarski pokret, Pokret 1 od 5 miliona, Nova Srbija i KLIP.

Prema rečima sagovornika Danasa Borka Stefanovića, zamenika predsednika Stranke slobode i pravde, i Konstantina Samofalova, generalnog sekretara Socijaldemokratske stranke, predstavnici dve različite platforme opozicije upućene u Brisel, evroparlamentarcima, u kontaktu su sa njima, a njihovi predlozi se razmatraju i izvesno će biti predmet pregovora opozicije i vlasti o izbornim uslovima.

Borko Stefanović kaže za Danas da se zalaže za objedinjavanje svih zahteva opozicije, preciznije – predloga oba opoziciona bloka na jednom mestu, jer je, kako napominje, u suštini reč o istim predlozima. Razlika je samo, dodaje on, u metodološkom pristupu.

– Svi zahtevi, i jednog i drugog opozicionog bloka, sastoje se u suštini u otvaranju Radio-televizije Srbije za opozicione predstavnike i kritičko mišljenje, potom na reorganizaciju REM, odvajanje datuma predstojećih izbora, sprečavanje funkcionerske kampanje, pritiska na birače, i konačno na omogućavanje kontrole izbornog procesa od strane opozicije i ostalih relevantnih faktora – ističe Borko Stefanović.

Konstantin Samofalov za Danas ističe da su evroparlamentarci dobili sve do sada napisane platforme, a to su iz dva opoziciona tabora, SDS-ovog i Đilasovog političkog bloka.

– Ne znamo kako će evroparlamentarci voditi svoj deo razgovora sa Ivicom Dačićem i to je pitanje njihovog međusobnog dogovora, ali je izvesno da će predlozi iz opozicionih platformi biti predmet pregovora. Na kraju, evroparlamentarci nisu zastupnici opozicije, već posrednici u pregovorima o izbornim uslovima – ističe Samofalov.

Na pitanje da li su dobili odgovore evroparlamentaraca na poslatu platformu u Brisel, naš sagovornik kaže da iz Brisela nisu slali nikakve odgovore.

– Evroparlamentarci to sada razmatraju i uzimaju u obzir naše predloge. Tako da nema tu sad odgovora, već uzimaju u razmatranje naše predloge i to će biti predmet diskusije i pregovora u dijalogu – zaključuje Konstantin Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari