Prvi srpski putopis o Americi 1Foto: Promo/Laguna

Samo mesec dana pošto je putopis „Sedam mora i tri okeana“ srpske književnice Jelene J. Dimitrijević, na inicijativu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, zvanično ušao u obaveznu lektiru za sedmi razred osnovne škole, izdavačka kuća Laguna, koja je pre tri godine objavila i pomenuto lektirsko delo, nedavno je pred čitaoce izašla sa novim naslovom ove spisateljice.

Reč je o prvom srpskom putopisu o Americi pod naslovom „Novi svet ili u Americi godinu dana“ u koju se Jelena Dimitrijević uputila pre bezmalo jednog veka. Ova knjiga, koju je priredila  Biljana Dojčinović, redovni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objavljena je u Laguninoj ediciji „Savremenice“, čiji je cilj „upotpunjavanje kulturnog pamćenja o složenom radu značajnih Srpkinja 19. veka i s početka 20. veka“.

Osim što je bavila pisanjem, Jelena Dimitrijević (1862-1945) bila je poznata i kao dobrotvor i prva Srpkinja svetski putnik.  Pisala je pesme, romane, putopise, eseje. Njeno književno delo istoričari književnosti smatraju ravnim obrazovnim romanima Džejmsa Džojsa i Virdžinije Vulf, čiji je bila savremenik. Bila je i društveno angažovana – bolničarka u balkanskim ratovima i jedna od prvih članica Kola srpskih sestara, prijateljica slikarke Nadežde Petrović. Pored nekoliko evropskih jezika govorila je i turski.  Njena književna zaostavština čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije.

„Novi svet“ je treći putopis iz pera Jelene Dimitrijević, pre toga već su nastala njena „Pisma iz Niša“ i „Pisma iz Soluna“. U Ameriku se otisnula u septembru 1919, tvrdeći da je „tamo ništa ne vuče, ali da je nešto goni iz Evrope“. Utiske iz SAD u vreme užurbane gradnje oblakodera, prohibicije, rastućeg bogatstva, borbe  žena za pravo glasa, koje im  nije donelo i političku ravnopravnost, društvenih sloboda, velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije, opisala je u 36 priča. Ponajviše je pisala o gradovima, posebno Njujorku, kao i o društvenim fenomenima, uključujući i „žensko pitanje“. Sa putovanja po Americi slala je pisma i odlomke ovog putopisa, objavljenog 1934, Joki Petrović Njegoš i Delfi Ivanić. Amerika viđena očima Jelene Dimitrijević pre 100 godina, prema oceni Biljane Dojčinović u nekoj vrsti predgovora knjige „novi svet“ „i danas je zanimljiva, informativna i aktuelna“.  U ovom Laguninom izdanju izvršena su samo najnužnija jezička usklađivanja sa savremenim pravopisom i gramatikom, uz spisak manje poznatih reči.

Objavljivanjem putopisa Jelene Dimitrijević, Laguna je krenula putem Narodne biblioteke Srbije, Karposbuka i Službenog glasnika, koji bi trebalo da pomogne književnom povratku ove srpske književnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari