Psiholog o Konstraktinoj izjavi o Evropskoj uniji: Umetnica ne mora biti jasna 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

„Ja mogu samo emotivno da odgovorim, ne racionalno. Mnogo se oteglo, stalno stoji ispuni, nije ti dobra suknja, ajde vrati se, ajde popravi. Mi radimo, radimo, radimo, radimo, a stalno nekako beži. Na emotivnom nivou više ne razmišljam o tome. Cenim Evropsku uniju, to je divna ideja, ali sam se umorila“, rekla je Ana Đurić Konstrakta u emisiji „Nedeljom u 2“ hrvatske televizije na pitanje voditelja da li bi bilo dobro da Srbija što pre uđe u EU.

Socijalni psiholog Dragan Popadić, komentarišući njenu izjavu, kaže da ne zna kako da je razume. „Umetnica ne mora biti jasna“, kazao je on.

Kaže da je proces pridruživanja ispunjen raznim negativnim emocijama.

„Kao što mogu da budem umoran od nošenja maske, uzimanja lekova, ranog ustajanja…. Postoje negativna osećanja, ali ne mora da znači da ću nešto da promenim, malo da se požalim, verujem da je to dominantno u njenoj izjavi. Mogućnost drugog značenja je možda izazivala negativne komentare, kada kažemo da smo umorni od nečega, hoćemo suptilno da prebacimo krivicu na drugu stranu. Ovde već 15 godina lestvica stoji na istom mestu, Srbija ne može ili neće da je preskoči. Srbija može da se zapita. Umesto da se pitamo, možemo priču da prebacimo na drugu stranu, rekli bismo – da nas oni stvarno vole, oni bi spustili malo lestvicu, progledali bi nam kroz prste. Prilično smo ravnodušni prema nama, umorni smo od preganjanja sa njima, oni su prilično krivi za to“, rekao je Popadić.

Kaže da misli da to može da znači, ali ne u slučaju njene izjave, da je to zgodan način da se kaže da smo mi razočarani i da je najbolje da odustanemo „jer šta nam fali i ovako“.

„Neće da nas prime, dovoljno je da nam daju obilatu pomoć od koje se nismo umorili da je primamo, to može da bude narativ koji počinje da se širi“, dodaje on.

Popadić je prokomentarisao i „ljubav“ Srbije, Rusije i Evropske unije.

„Da bi Srbija postala članica Evropske unije potreben su reforme koje se tiču oblasti vladavine prava, klaster 1 pregovaračkog okvira sa EU. Ono što nedostaje u našem slučaju je politička volja da se te reforme zaista sprovedu, ne samo u oblasti pravosuđa, već i vladavine prava, zajedno sa stanjem demokratije u našoj zemlji“, rekao je za N1 Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans.

„Očekuje se da vlast napravi zaokret za 180 stepeni, ona je stvorila narativ, on je prisutan, da li nam je Evropska unija potrebna. Daje nam pomoć, u redu, neka na tome ostane. Paralelno sa tom pričom o nedostatku ljubavi Evropske unije, postoji druga dugogodišnja ljubavna priča, to je priča o ljubavi iz vrtića Srbije i Putina i Rusije. Ne priča se šta sve dobijemo od EU, a ovde se priča sa detaljima, to su srodne duše, i daleko je primamljivije da se ljudi okrenu velikoj ljubavi umesto neuzvraćenoj, a sada su se stvorile komplikacije, i za vlast i za građane“, zaključio je Dragan Popadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari