Moskovski Boljšoj teatar izbacio s repertoara poznati balet jer promoviše LGBT stil života 1Foto: Vladimir Vyatkin / Sputnik / Profimedia

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je iz svog repertoara suvremeni balet o legendarnom ruskom plesaču Rudolfu Nurejevu nakon proširenja zakonske zabrane „LGBT propagande“, piše Hina prenosi Jutarnji list.

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je iz svog repertoara suvremeni balet o legendarnom ruskom plesaču Rudolfu Nurejevu nakon proširenja zakonske zabrane „LGBT propagande“.

Zakonom usvojenim u novembru proširena je postojeća zabrana materijala za koji se smatra da promoviše LGBT stil života, već je ograničeno i „demonstriranje“ LGBT ponašanja.

Zbog toga je bilo kakav prikaz homoseksualnosti, poput Nurejevljeva odnosa s muškarcima nakon bega iz Sovjetskog Saveza 1961. kojih se dotiče balet, gotovo nemoguć.

Pomenuti balet u koreografiji Kirila Serebrenikova ima problematičnu istoriju u Rusiji.

Premijerno je izveden u decembru 2017. s nekoliko meseci zakašnjenja, nakon što je navodno tadašnji ministar kulture ocenio da je reč o gej propagandi te nije izvođen od 2018.
Predstave  zakazane za 2022. iznenada su otkazane nakon što je Serebrenikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini.

„‘Nurejev je izbačen iz repertoara u vezi sa zakonom koji apsolutno nedvosmisleno propisuje pitanja vezana uz promovisanje ‘netradicionalnih vrednosti‘“, kazao je generalni direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin na konferenciji za medije u sredu.

Serebrenikov, jedan od vodećih ruskih filmskih, pozorišnih i televizijskih reditelja i scenografa, jasno je izrazio svoju frustraciju.

„Taj kazneni ‘zakon‘ je donesen upravo protiv ovog baleta i protiv nekoliko knjiga… Pa dobro…“, napisao je na svom Telegram kanalu uz tri duge koje su simbol LGBT pokreta.

Srebrenikov je 2017. pritvoren te je ostao u kućnom pritvoru gotovo dve godine na užas ruskog liberalnog establišmenta u kulturi.

Osuđen je 2020. na uslovnu  kaznu zbog pronevere državnih subvencija. Nakon što je vratio iznos, kazna je prošle godine poništena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari