Rad Nedžme Zukorlić o slobodi iza hidžaba 1Foto; Kvart Promo

Na izložbi radova studenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP), departmana za umetnost u galeriji KVART gde su bila predstavljena ostvarenja 35 akademaca posebno je bio zapažen rad ćerke Muamera Zukorlića, Nedžme Zukorlić

Nedžme kaže za Danas da je njena slika „Triptih“ na kojoj su prikazane tri pokrivene žene deo iz ciklusa radova pod nazivom „S one strane slobode“ i da se u njemu pojam slobode i duha tretira iz drugačijeg ugla.

Ovim ciklusom počela je da se bavi u toku osnovnih studija kada se usredsredila na dublje promišljanje motiva žene s hidžabom.

– S obzirom na to da hidžab predstavlja jednu vrstu spoljašnje uniformnosti, mnogo je veći izazov zaći u područje unutrašnje diferenciranosti. Iako se naziv „Triptih“ odnosi na tri zasebne slike tematski povezane, u ovom slučaju se odnosi na tri žene koje svoju autentičnost ne pokazuje na licu ili figuri tela, već za sobom ostavljaju trag egzotičnosti, mističnosti i slobodnog tumačenja i „otkrivanja“ autentičnosti – objašnjava Nedžme Zukorlić.

Prema njenim rečima, ona je kroz svoj rad publici pokušala da približi vid slobode, koji govori o duhu i miru iza hidžaba.

– Pokušala sam da približim jedan vid slobode koji je, površno gledano, neopravdan u svojoj kontradiktornosti zbog njegove slojevitosti u čijem jezgru se nalazi žena uz njene osobenosti kao individua uz unutrašnju raznolikost i senzibilnost – zaključuje Nedžme Zukorlić.

Na otvaranju izložbe, koja je bila prodajnog karaktera publiku je pozdravio rukovodilac departmana za umjetnost na IUNP Samir LJajić, koji je izmeđiu ostalog istakao podršku CWP grupe u organizovanju događaja, dodajući da mladi srvaraoci kroz umetnost menjaju uobičajenu sliku prostora sandžačke regije.

– Kulturna misija IUNP-a prezentovana je danas brojnim mladim stvaraocima koji kroz svoju umetničku delatnost i evidentni aktivizam menjaju uobičajenu sliku prostora sandžačke regije, kao kulturno zapuštene provincije na marginama savremenih kulturnih procesa.To je mesto gde se sreću istorija i savremenost, istok i zapad sa svojim civilizacijskim nasleđem i vrednostima i gde se na nacionalnu i versku izmešanost gleda kao na pozitivan potencijal i vrednost sa kojom se živi – istakao je Samir Ljaljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.