Ratovi na Balkanu iz dečje perspektive 1

Promocija zbornika „Rat iz dečje perspektive“, na kojem su radile mlade književne kritičarke iz zemalja regiona, biće održana u petak 4. maja od 18:30 časova u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Zbornik „Rat iz dečje perspektive“, iza kojeg stoji grupa „Pobunjene čitateljke“, nastao je iz dubokog uverenja da naša znanja o ratu ne mogu biti potpuna ukoliko ne uključuju i ne čine vidljivim i iskustva marginalizovanih subjekata. Na radovima koji su ovom prilikom objavljeni radile su mlade književne kritičarke iz celog regiona koje, oslanjajući se pre svega na feminističku teoriju književnosti, nastoje da pronađu nove perspektive i nove diskurse pomoću kojih bi se moglo govoriti o ratnim iskustvima.

Urednica zbornika je književna kritičarka Nađa Bobičić, a objavljene tekstove piredile su mlade književne kritičarke iz celog regiona: Aleksandra Aksentijević, Dara Šljukić, Irena Jovanović, Jelena Lalatović, Julija Ovsec, Maja Abadžija, Маnja Veličkovksa, Marija Stanojević, Маrta Stefanovska, Milica Ulemek, Natalija Stepanović, Nevena Šaulić, Slavka Vlalukin, Zorana Simić.

Dva su motiva vezana za nastanak zbornika. Prvi se tiče izbora teme, koja nam je omogućila da napravimo vezu između književnosti NOB-a i savremene regionalne književnosti. Takođe, ovom se temom povezuje književnost za djecu, često nepravedno zanemarena, sa onom koja je napisana za „odrasle“. Ujedno, cilj nam je bio da se suprotstavimo revizionizmu koji je sve više zastupljen u književnosti. Književnost koja tematizuje NOB i danas nam je veoma bitna jer se u njoj insistira na razlici između fašizma i antifašizma, i na beskompromisnoj borbi ovog drugog za slobodu i ravnopravnost, a protiv nasilja i zla nacizma i raznih desnih ideologija“, navodi urednica zbornika Nađa Bobičić.

„Sa druge strane, sve tekstove u zborniku su pisale mlade književne kritičarke iz regije, što odslikava naše prvenstveno feminističke principe. Ideja nam je da zbornik bude početak naše dalje saradnje, a čiji bi krajnji cilj bio umrežavanje književnih kritičarki i njihova veća vidljivost na književnoj sceni. Time bi se poboljšalo stanje kritike na sceni, koja bi se osavremenila i otvoreno suočila sa čestim problemima mizoginije, nacionalizma i konzervativizma koji su trenutno na njoj dominantni.“

Nakon promocije u UK Parobrod, druženje će se 4. maja nastaviti na zabavi u Kafeu Šupa od 22 časa, gde će svi prisutni donacijama moći da podrže dalje aktivnosti „Pobunjenih čitateljki“, njihov književnokritički i edukativni rad. 

Dan kasnije, u subotu 5. maja u Domu kulture Studentski grad biće održana radionica „Rat iz ugla devojčice i devojke“ sa početkom u 11 časova. Radionica spaja dve glavne teme zbornika – dečju perspektivu na rat i žensku perspektivu, od perioda jugoslovenske književnosti o NOB-u do savremene književne produkcije, zbog čega je i sama radionica podeljena u dva segmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari