Razgovor sa umetnicom Draganom Žarevac u Savremenoj galeriji Subotica 1Foto: Savremena galerija Subotica

Razgovor sa umetnicom Draganom Žarevac i promocija kataloga izložbe „Odgovor je u prevodu“ održaće se u Savremenoj galeriji Subotica u petak, 19. avgusta, s početkom u 18 časova.

O njenom radu, polazištu i ishodištu njenih performansa i video radova, o prevođenju, ali i drugim temama sa umetnicom će razgovarati Tamara Kucor, kustoskinja Savremene galerije Subotica.

Dragana Žarevac je započela izlaganje 1979. godine performansima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostora bivše Jugoslavije i u inostranstvu.

Njen rad karakteriše lični stav o pitanjima od opšteg društvenog značaja.

Izlaže video radove i instalacije, crteže i radove u zvuku.

Izlagala je, između ostalog, u Kunsthaleu u Beču, Tejt Modern galeriji u Londonu, Centru Žorž Pompidu u Parizu, ZKM-u u Karlsrueu, KunstVerkeu u Berlinu, Art in General u Njujorku i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Dobitnica je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatne sfinge za opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu (1999) i nagrade Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku na Memorijalu Nadežde Petrović (2005).

Radi kao kustoskinja i selektorka video programa, međunarodnih video festivala i izložbi i kao autorka video radionica.

Njena izložba „Odgovor je u prevodu“ u Savremenoj galeriji Subotica može se pogledati do 20. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari