Program „Film kao dodatno nastavno sredstvo u okviru predmeta građanskog vaspitanja u osnovnim školama“, koji je pokrenuo Fond B92 u okviru novog ciklusa projekta Slobodna zona junior, predstavljen je juče u Kulturnom centru Rex. Prema rečima autora, cilj programa, koji obuhvata publikovanje DVD kompilacije edukativnih angažovanih filmova i priručnika sa predloženim radionicama u skladu sa planom nastave građanskog vaspitanja, doprinos je razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanje tolerancije, razbijanje predrasuda i stereotipa.


– Pri izboru filmova vodilo se računa o izazovima pred kojima se nalaze deca u današnjem svetu, a teme filmova obuhvataju širok raspon od inkluzije u obrazovanju, razvoda braka, upoznavanja sa problemom dece beskućnika, do pojmova solidarnosti i humanosti, položaja mladih u savremenom društvu, pitanja opštih ljudskih prava. Tokom selekcije filmova pored plana i programa nastave građanskog vaspitanja, uzeta su u obzir i mišljenja učenika pet osnovnih škola i njihovih nastavnika koji su predložili 70 filmova. U konačnom rezultatu, izboru od 23 filma, učestvovala je i grupa reditelja iz selektorskog tima filmskog festivala Slobodna zona. Nakon toga, autori priručnika su koncipirali i moguće scenarije radionica koje prate filmove, podržane odabranim tekstovima koji dodatno približavaju različite percepcije svake teme – objasnila je koordinatorka aktiva profesora građanskog vaspitanja Beograd i koautorka priručnika Melita Ranđelović.

Prema rečima koautora priručnika Aleksandra Vajznera, školstvo u Srbiji godinama ostaje nepromenjeno, iako su deca drugačija i imaju nove zahteve.

– Ovaj program doprinosi liberalnijem odnosu učenik-nastavnik jer izlazi u susret đacima, stvarajući od škole labaratoriju obrazovanja. Putem rada u jednom savremenom mediju kakav je film, pomažemo učenicima da sami dođu do odgovora koji ih interesuju i zanimaju – rekao je Vajzner.

Kako je naglasila Vesna Štrbić, profesorka sociologije i građanskog vaspitanja, koautorka priručnika, ovaj program uključuje i organizaciju 20 besplatnih edukativnih seminara u šest gradova u Srbiji za nastavnike građanskog vaspitanja u osnovnim školama, koji će dobiti priručnik i DVD sa filmovima, koji inače neće moći da se nađu u slobodnoj prodaji.

– Program koji postoji od 2007. godine, a u okviru koga su do sada izdata tri seta priručnika sa DVD kompilacijama za korišćenje filma u nastavi građanskog vaspitanja u srednjim školama, naterao je škole da oforme medioteke. On je vrlo važan jer se kroz ovakav vid nastave stvara publika koja kasnije prati dokumentarni film – istakla je Štrbićeva.

Pripremiti decu za ono što će videti

Na pitanje novinara Danasa da li je moguće u ovakav program uključiti i igrani film, poput pojedinih angažovanih filmova novije srpske produkcije kao što su „Parada“ i „Šišanje“, Ranđelovićeva je pojasnila da je tako nešto nemoguće budući da je nastava ograničena na period od 45 minuta.

– Neophodno je pripremiti decu za ono što će videti, kao i ostaviti vremena da nakon projekcije o tome popričaju. Zato smo se mi odlučili za kratke dokumentarne filmove koji traju između 8 i 10 minuta. Drugo, smatram da dokumentarni film ne samo da prikazivanjem stvarnosti obrazuje mlade, već ih i podstiče da i sami snimaju iste, pa su tako deo programa i filmovi koje su snimili njihovi vršnjaci – rekla je Ranđelovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari