Redovi zbog svetskih klasika brut arta iz Srbije 1Foto: Promo

Izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ u muzeju Kuća marginalne umetnosti (Casa dell’Art Brut) u lombardijskom Kasteđu u Italiji produžena je do 30. septembra zbog velikog interesovanja i najave brojnih grupnih poseta, saopštila je juče agencija KominikArt.

Da će italijansko gostovanje ove postavke biti pravi kulturni bum bilo je jasno još na otvaranju 10. juna kad se u Kasteđu u redovima čekalo na „susret“ sa radovima dvojice umetnika iz Srbije, koji su kao klasici art bruta priznati u svetskim razmerama i zastupljeni su u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama.

– U poslednje vreme većina muzeja se aktivno bori da osvoji i održi pažnju publike a da pri tom ne pravi kompromise sa kvalitetom i stručnom obradom građe koja se prezentuje. Upravo zato podatak da je naša izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ toliko posećena da nam se domaćin izložbe muzej Casa dell’Art Brut obratio sa molbom da se izložba produži sve do kraja septembra, dala je veliki podstrek ali i značajnu potvrdu kvaliteta izložbe. To pokazuje da je potrebno da izložba pruža značajan sadržaj, a ovde je u pitanju presek dva međunarodno priznata opusa i to sa preko 70 radova među kojima i radova impozantnih dimenzija. Publika taj uneti napor i ulog ceni – spremna je da radi kvalitetnog i ozbiljnog sadržaja krene na put, poseti muzej i ponekad čak i ponovo da se vrati. Posebno su nam drage informacije o posetama studenata i profesora akademije jer su buduće generacije umetnika među najvažnijim posetiocima za nas – izjavila je povodom uspeha u Italiji Ivana Bašičević, direktorkla Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Beogradu.

Ona je zajedno sa Martom Morganom Rudoni i Ivanom Jovanović jedna od tri autorke ove postavke, čija je priča započela pre dve godine u Parizu. Tokom 2021. i 2022, prema rečima Ivane Bašičević, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, Muzej naivne i marginalne umetnosti gostovao je sa monografskim izložbama „Moć vizije – Sava Sekulić“ i „Svet po Iliji“, koje je Kuća marginalne umetnosti iz Kasteđa želela da prikaže u svom prostoru. Tako je nastala nova izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekuli“, koja, kako objašnjavaju u Muzeju, već samim naslovom ulazi u definiciju umetničkih praksi ove dvojice umetnika.

Kuća marginalne umetnosti u Kasteđu čuva najznačajniju i najveću zbirku art brut umetnosti u Italiji, a izložbom radova Ilije Bosilja i Save Sekulića ovaj muzej je prvi put posle obimne rekonstrukcije otvorio svoje prostorije za publiku. Izložbu, koja je medijski zapažena u lokalnoj štampi i italijanskim stručnim časopisima, prati bogat katalog na skoro 200 strana koji je dizajnirao po beogradski dizajnerski studio Futro dizajn, kao i dokumentarni filmovi o oba autora.

lIija Bašičević Bosilj (1895 – 1972) bio je enigma srpskog modernog slikarstva i svetski klasik marginalne umetnosti. Izlagao je širom sveta, a više puta njegovi radovi našli su se zajedno sa delima Pikasa, Šagala, Klea, Kandinskog i Šilea. Britanski stručni časopisi za modernu umetnost uvrstili su ga u 50 klasika svetske art brut umetnosti, a 2008. reprodukcija njegove ptice objavljena je u NJujork tajmsu. Pre smrti veliki deo svoje kolekcije ostavio je rodnom Šidu, formirajući Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“.

Sava Sekulić (1902-1989) bio je pesnik i slikar sa statusom svetskog klasika naivne i marginalne umetnosti. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. „Sekulić pripada grupi ‘rubnih’ umetnika, samotnih, bizarnih i asocijalnih ljudi koji stvaraju nove oblike lepota – on je slikar univerzalnog, vanvremenskog i vanprostornog“, kažu istoričari umetnosti. NJegova najznačajnija dela čuvaju se u zbirkama Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Galeriji Šarlote Zander u Benighajmu.

„Sava Sekulić i Ilija Bosilj samouki umetnici različitih kosmologija. Teme i slike koje odražavaju daleke svetove, neophodne svetove, fantastične priče i idealne likove. Različiti rukopisi, čiste vizije i filozofske alegorije međusobno razgovaraju u obnovljenom prostoru Cassa dell’art bruto“, poruka je na zvaničnom sajtu Kuće marginalne umetnosti koja je ovu uspelu postavku realizovala iz pomoć Ministarstva kulture Srbije, Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Beogradu i Muzeja Ilijanum iz Šida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari