Regionalna scena devete umetnosti na jednom mestu 1

Balkanska smotra mladih strip autora postoji od jula 1998. godine i već godinama postavlja rekord u masovnosti – Sedamnaesta je, recimo, imala 1.709 učesnika iz 36 zemalja sa svih šest stalno naseljenih kontinenata, a Osamnaesta čak 2.326 učesnika iz 42 zemlje sveta.

Devetnaesta Balkanska smotra mladih strip autora, koja će se održati od 30. juna do 2. jula, ima 2.761 učesnika iz 54 zemlje iz Evrope, Afrike, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike. Na smotri će gostovati oko 80 strip autora iz Belgije, Danske, Rusije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije, kao i Turske. Treba dodati da su u pitanju strip autori koji objavljuju za najveće svetske strip izdavače, redom crtačke zvezde u zemljama iz kojih dolaze i na svetskoj strip sceni – ljudi koji crtaju avanture Betmena, Supermena, Zagora, Dilana Doga, Konana… Manifestacija se i ove godine održava uz pomoć grada Leskovca, ali ponovo bez ikakve podrške Ministarstva kulture.

Balkanska smotra mladih autora je jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter. To znači da se u Leskovcu mladim strip autorima dodeljuju nagrade s ciljem da se oni ohrabre da istraju u daljem bavljenju devetom umetnošću. Svake godine se, stoga, nagrađuje najbolji mladi strip crtač, ilustrator, strip scenarista i strip teoretičar Balkana. Ono što Balkansku smotru mladih strip autora još izdvaja od drugih festivala jeste i to što su usmerene ka boljem povezivanju nacionalnih kulturnih scena balkanskih zemalja i razvijanju saradnje među njima. Na festivalu se dodeljuje plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji, koju će ove godine dobiti Radivoj Bogićević i Vasa Pavković. Takođe, dodeljuje se i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, a ovogodišnji dobitnik je strip autor iz Hrvatske Josip Sršen.

Devetnaesta balkanska smotra će za tri dana svog trajanja imati 23 dešavanja u vidu predavanja, promocija, tribina, otvaranja izložbi, kao i projekcije dva dokumentarna filma o stripu. Takođe, na Devetnaestoj balkanskoj smotri odigraće se i master klas danskog internacionalca Pitera Snjebjerga i proslavljenog hrvatskog strip autora Igora Kordeja, koji će prisutnima pokazati osnove strip crteža. Biće održano i predstavljanja danskog, turskog, bugarskog, hrvatskog, crnogorskog, bosanskohercegovačkog, slovenačkog i rumunskog stripa. Specijalni gosti, pored pomenutih, jesu renomirani izdavači i organizatori festivala: Piter Bolen , Mišel Kolman i Kristijan Matoul iz Belgije, zatim crtači Dimitri Narožni iz Rusije i Devrim Kunter iz Turske, Bernard Kole iz Slovenije, Dan Ianos i Viktor Druđiniju iz Rumunije, Daniel Atanasov iz Bugarske…

Uz takmičarsku izložbu mladih strip autora Balkana koja je će svečano biti otvorena u galeriji Leskovačkog kulturnog centra 30. juna u 20 sati, što će ujedno biti i zvanično otvaranje manifestacije, u holu Kulturnog centra pola sata nakon toga biće otvorena i izložba „Slučajni partneri“ Igora Kordeja i Jane Adamović u suorganizaciji sa Francuskim institutom, kao i izložba „Danski strip danas“ u Galeriji Narodnog muzeja 1. jula u 20 sati. Inače, treba napomenuti da je ovo prvi put da se strip Danske predstavlja u bilo kojoj državi Istočne Evrope.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Balkan uvezan u jedan grafički čvor

„Kada sam pre 1998. godine, kao osamnaestogodišnjak dobio ideju za organizaciju ovog festivala, znao sam da želim da bude okrenut mladim stvaraocima, kako bi ih ohrabrio u tome da istraju u devetoj umetnosti koja u ovim krajevima ni tada a ni danas ne uživa onaj status koji zaslužuje i koji ima u svetu, kao i to da bi trebalo da poveže razjedinjene nacije regiona i njihove rasparčane nacionalne scene. Danas, 20 godina i 19 izdanja festivala kasnije, jako mi je drago da je festival po odazivu nadrastao balkanski okvir budući da na njemu učestvuju autori bukvalno sa svih meridijana postavljajući svake godine rekorde u masovnosti učešća, ali i u tome što je opravdao svoju svrhu – povezao je Balkan u jedan grafički čvor, sakupio sve te kreativne energije i pomogao da nastane jedinstvena balkanska strip scena, i to u vreme kad smo svedoci toga da se bude zli duhovi širom regiona i raspiruju zagasle vatre netrpeljivosti. Možda je i ključni dokaz za to strip serijal „Vekovnici“, koji se profilisao kao balkanski u pravom smislu te reči, i na kome je, samo na devetom broju, po imenu „Zemlja čuda“, koji će imati premijeru upravo na festivalu, sarađivalo 76 autora iz čitavog regiona, koji su rame uz rame, bez ikakvih trzavica, radili na nastanku zajedničkog umetničkog dela i na taj način poslala poruku ne samo svojim narodima, već i svojim državnicima, o mogućnosti suživota i saradnje na prostoru Balkana“, izjavio je za Danas povodom predstojeće Smotre Marko Stojanović, direktor festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari