Rekonstrukcija nasleđa i dela Bore Stankovića 1Foto: VOJKA PHOTO MASTER

Ideja za ovaj prostor jeste da se naše nasleđe sačuva, rekonstruiše i da se pomogne ljudima, radnicima i umetnicima koji ovde borave, istakla je upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić povodom promocije novog scenskog prostora nacionalnog teatra pod nazivom „Radionica“, danas u Slikarnici NP (Gundulićev venac 50), gde se od sada „Radionica“ i nalazi.

Vujić je istakla i da je potrebrno da se napravi još jedna scena koja će da omogućiti velikom ansamblu baletskom, dramskom, i operskom da ima svoj izuzetan prostor.

Ovom prilikom najavljena je premijera predstave „Nečista krv“, po delu Borislava Stankovića, u adaptaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, planirana za 12. april, kao i premijera opere „Koštana“ Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića.

Konferencija za medije započela je plesnim performansom posvećenom svim slikarima i radnicima „Radionice“, ali i svim radnicima Narodnog pozorišta tokom 150 postojanja, kako je rečeno.

– Nalazimo se u prostoru Slikarnice koji je u posedu Narodnog pozorišta od 1921. godine – rekla je Vujić.

– Moja posveta današnjeg dana ide prvom slikaru dekora Jovanu Stoiljkoviću. On je naš prvi scenski slikar, zvali su ga Moler, ali je on bio veliki umetnik. Prvi direktor ove slikarnice, radionice, bio je gospodin Jovan Gnjelić, izuzetna umetnička ličnost. Ovaj prostor i naša ideja jeste da se nasleđe sačuva, rekonstruiše, da se pomogne ljudima koji rade u ovom prostoru, stolari, majstori gvožđa, slikari, izvođači, vajari, veliki broj umetnika, da se njima poboljšaju uslovi, a, takođe, da ovde napravimo ambijentalnu scenu i kasnije da neke stvari izvodimo u ovom prostoru – kazala je Vujić.

Direktorka Drame Tanja Šljivar u vezi sa predstojećom premijerom „Nečiste krvi“ kaže da se radi savremenom čitanju Borislava Stankovića i ženskoj interpretaciji njegovog dela.

– Imamo mladu spisateljicu koja je uradila dramatizaciju savremenim jezikom a rediteljsko čitanje takođe je na tom tragu – kazala je ona i dodala da je ovo delo dolazi po treći put na scenu ali prvi put u dramatizaciji jedne spisateljice. – Tema je i danas i te kako aktuelna. Radi se o pitanjima patrijarhalne porodice, kako ona opstaje u društvu a kako istovremeno društvo podriva tu porodicu. Isto tako govori o tome kolike su mogućnosti emancipacije žene ali i muškarca i svakog pojedinca u tom represivnom sistemu – istakla je Šljivar.

Dramaturškinja i spisateljica Maja Todorović naglasila je da dramatizovati Boru Stankovića zaista nije lak zadatak.

– Milan i ja smo se dogovorili da se bavimo nečim što nas interesuje a to je porodica. Već se kroz nekoliko drama bavim ženskim junacima, i sve su to žene koje su se na neki način izdvojile iz svoje okoline i koje su na neki način drugačije od sveta u kome žive, pa zbog toga tragično stradaju – rekla je ona.

Glavnu ulogu u predstavi, lik Sofke, tumačiće Jovana Stojiljković.

Na sceni Opere počinju probe po još jednom Stankovićevom delu – drami „Koštana“.

– Opera Koštana je ponajbolje opersko delo koje je ikada jedan srpski kompozitor komponovao i napisao – kazao je operski umetnik Miodrag Jovanović. – Konjović je uspeo je da sve te narodne motive i teme provede kroz jedan moderan i danas savremen muzički jezik, podvukao je on o operi koje već šest decenije nije bilo na repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari