Retrospektiva kreativnosti 1

Na otvaranju, nakon muzičke tačke orkestra i baletske grupe učenika OŠ „Kralj Aleksandar I“, posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, kustos, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju u Požarevcu.

– Na kraju godine i članovi Udruženja likovnih stvaralaca M. P. Barili likovno su se zapitali i dali odgovore raznovrsnim radovima svojom inspiracijom, intuicijom i talentom. Slike, skulpture, nakit, njihova je istina o svetu i ljudima, propuštena kroz maštu i svest. Nova realnost nikla iz karaktera, uzroka i posledica, oživljena materijom, pojavljuje se pred svima nama. Umetnici su se držali klasičnog repertoara tema i motiva, rekla je Radosavljevićeva

Izložena dela članova ULIS-a u vreme novogodišnjih praznika upotpunila je i novogodišnja jelka koju su ukrasila deca iz vrtića „Leptirić“ i „Duško Radović“ na likovnim radionicama. Ukrasi su napravljeni tako što su oslikane šolje i drugi predmeti uz pomoć kustosa Biljane Milosavljević Pićurić i Slađe Milovanović, predsednice udruženja ULIS-a Milena Pavlović Barili, koje su se prisutnima i obratile i naglasile važnost saradnje sa vrtićima i školama na polju umetnosti.

Prisutnim gostima se obratila i predsednica ULIS-a Slađana Milovanović koja je govorila o realizovanim projektima i poželela prisutnima i građanima srećnu i uspešnu narednu godinu. Izložba je otvorena do 17. januara, a ulaz je slobodan.

Mali kreativci

Kustoskinja Biljana Milosavljević Pićurić, istoričarka umetnosti, govorila je o realizovanoj likovnoj radionici. „Veoma je značajno i to što je Udruženje prepoznalo vezu između umetnika i dece, kao aktivnih, interaktivnih i kreativnih bića. Takođe, predškolci vrtića „Duško Radović“ iskazali su svoje zimske impresije kroz oslikavanje CD diskova i obrađenih drvenih oblica. Radom na novim materijalima, u drugačijim tehnikama, mali kreativci zakoračili su svet umetnosti i pored već afirmisanih umetnika, predstavili se na novogodišnjoj izložbi kluba.“