Retrospektiva kreativnosti 1

Galerija savremene umetnosti na požarevačkom Starom korzou bila je tesna da primi sve posetioce koji su želeli da prisustvuju otvaranju tradicionalne retrospektivne izložbe koju su organizovali Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ i Narodni muzej.

Na otvaranju, nakon muzičke tačke orkestra i baletske grupe učenika OŠ „Kralj Aleksandar I“, posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, kustos, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju u Požarevcu.

– Na kraju godine i članovi Udruženja likovnih stvaralaca M. P. Barili likovno su se zapitali i dali odgovore raznovrsnim radovima svojom inspiracijom, intuicijom i talentom. Slike, skulpture, nakit, njihova je istina o svetu i ljudima, propuštena kroz maštu i svest. Nova realnost nikla iz karaktera, uzroka i posledica, oživljena materijom, pojavljuje se pred svima nama. Umetnici su se držali klasičnog repertoara tema i motiva, rekla je Radosavljevićeva

Izložena dela članova ULIS-a u vreme novogodišnjih praznika upotpunila je i novogodišnja jelka koju su ukrasila deca iz vrtića „Leptirić“ i „Duško Radović“ na likovnim radionicama. Ukrasi su napravljeni tako što su oslikane šolje i drugi predmeti uz pomoć kustosa Biljane Milosavljević Pićurić i Slađe Milovanović, predsednice udruženja ULIS-a Milena Pavlović Barili, koje su se prisutnima i obratile i naglasile važnost saradnje sa vrtićima i školama na polju umetnosti.

Prisutnim gostima se obratila i predsednica ULIS-a Slađana Milovanović koja je govorila o realizovanim projektima i poželela prisutnima i građanima srećnu i uspešnu narednu godinu. Izložba je otvorena do 17. januara, a ulaz je slobodan.

Mali kreativci

Kustoskinja Biljana Milosavljević Pićurić, istoričarka umetnosti, govorila je o realizovanoj likovnoj radionici. „Veoma je značajno i to što je Udruženje prepoznalo vezu između umetnika i dece, kao aktivnih, interaktivnih i kreativnih bića. Takođe, predškolci vrtića „Duško Radović“ iskazali su svoje zimske impresije kroz oslikavanje CD diskova i obrađenih drvenih oblica. Radom na novim materijalima, u drugačijim tehnikama, mali kreativci zakoračili su svet umetnosti i pored već afirmisanih umetnika, predstavili se na novogodišnjoj izložbi kluba.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari