Da nije bilo Aleksandra Vučića, ne bi bilo ni filma 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Premijera filma „Kralj Petar Prvi“ u režiji Petra Ristovskog i produkciji Zillion filma i RTS-a održaće se u beogradskom Centru Sava i Kombank dvorani 11. novembra na 100. godišnjicu potpisivanja primirja između sila Antante i Nemačke, čime je u železničkom vagonu u Kompenju, na severoistoku Francuske, okončan Prvi svetski rat.

Istoimena TV serija od 10 epizoda prikazivaće se na RTS posle Nove godine. Snimanje filma, koje je trajalo 110 dana, završeno je prekjuče, a na seriji će se raditi još nekoliko dana, saopšteno je juče na konferenciji za novinare autorskog tima ove produkcije u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku, na kojoj je prikazan i prvi video-materijal iz ovog projekta.

Kako je najavljeno, prvi trejler trebalo bi da se pojavi za mesec i po. Scenario za film i seriju, prema romanu Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“, zajedno sa autorom knjige napisali su Vladimir Ćosić i Petar Ristovski. Glavnu ulogu kralja Petra Prvog Karađorđevića, unuka vođe Prvog srpskog ustanka vožda Karađorđa igra Lazar Ristovski, koji je rekao da je to „kruna i kraj njegove karijere“. Ristovski je i glavni producent ovog projekta.

On je objasnio da radnja filma obuhvata vremenski period od početka Prvog svetskog rata, preko povlačenja preko Albanije do dolaska Srpske vojske na Krf, dok serija prati život kralja Petra od dolaska na vlast 1903. do Krfa. Odgovarajući na novinarska pitanja, Ristovski je rekao da snimljeni materijal do sada nije video niko od scenarista, uključujući i Vitezovića, zato što je „ritam snimanja bio ubitačan“.

Prema rečima Lazara Ristovskog, on ovaj projekat priprema već sedam godina sa Milovanom Vitezovićem, ali bez obzira na značaj istorijske ličnosti i priče teško je pronalazio finansijere – „srpski tajkuni su bili nezainteresovani i da nije bilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne bi bilo ni filma o kralju Petru“.

– Pitao sam predsednika sa čime ćemo obeležiti 100. godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu. Složili smo se da to bude ovaj film… Snimali smo na lokacijama na Staroj planini, u Valjevu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Krupnju… Produkcijski ovo je najveći srpski film, o čijem će umetničkom kvalitetu suditi publika i kritika. Nismo se stideli emocija i patetike, jer je ovo film u slavu Srbije i patriotskog osećanja srpskog naroda – naglasio je Ristovski.

On je objasnio da je režiju filma poverio svom sinu Petru Ristovskom zato što ga „zna dugo, zna šta radi, čiji gen nosi i da je pobednik“. Lazar Ristovski je ocenio da je Petar radio u „maniru velikog reditelja“ i priznao da mu je posle Kusturičinog „Andergaunda“ ovo bio jedan od najtežih zadataka u karijeri.

– O velikim ličnostima treba govoriti iz vizure malih ljudi, jer jedino tako možemo da ih izdignemo na mitološke visine. Priča o kralju Petru je priča biblijskih razmera. Iako je reč o sintezi različitih priča, preuzeti su svi motivi Vitezovićevog romana, ali smo dodali nekoliko ličnosti. Scene uz rata su maksimalno realistične. U ovom filmu kamera je ratni reporter – rekao je Petar Ristovski, koji je radeći na filmu najpre gledao „Marš na Drinu“ Žike Mitrovića, kao i neke američke ratne i vestern filmove.

Glavnu žensku ulogu – Makrenu Spasojević igra Danica Ristovski, koji je kroz suze istakla da je „atmosfera na filmu bila najemotivnija u kojoj je tokom karijere radila“ i da je to „više od filma i života – trag u večnosti“. U filmu igraju: Aleksandar Vučković, Radovan Vujović, Ivan Vujić, Milan Kolak…

 

Budžet i malotiražni Danas

Glumac Lazar Ristovski najpre nije želeo da odgovori na pitanje Danasa kako komentariše odluku čačanskih vlasti da unapred za milion dinara kupe karte za film o kralju Petru Prvom, koji još nije bio snimljen. Pitanje je ostavio za kraj konferencije za novinare da ne bi trošio reči za „malotiražne medije“, kako je rekao: „Bilo bi lepše da ga je postavio neko iz nekog tiražnijeg medija, pa da taj odgovor svi čuju“. Tek na opomenu novinara da je ostao dužan obećani odgovor „za kraj“, Ristovski je objasnio da je jedan od načina da se dođe do novca za „završetak filma bio da se unapred prodaju karte po popularnim cenama od 200 dinara, što je ponuđeno opštinama i institucijama kulture, ali je odziv bio ispod planiranog“. On je za danas najavio početak prodaje karata za premijeru kako bi se „zatvorio budžet i postprodukcija uradila kako treba“. Prema njegovim rečima, „sreća je što je u produkciju ušao RTS, pa su na kraju film i TV serija objedinili budžet koji ukupno iznosi dva miliona trista hiljada evra“. Medijski sponzor filma je Kurir.

Obraćanje Ristovskog u kome je Danas ocenio kao malotiražni medij kolege iz drugih redakcija ocenile su kao nipodaštavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari