Roman koji su zabranjivali nacisti i koji je mnogo mračniji od animirane adaptacije - 100 godina „Bambija" 1Foto: Moviestore / Zuma Press / Profimedia

Čuveno lane Bambi poznato je širom sveta kao protagonista istoimenog Diznijevog animiranog filma, ali prvobitni roman, koji obeležava stogodišnjicu ove godine, mnogo je mračniji i doneo je mnogo problema.

Knjiga Bambi: Jedan život u šumi austrougarskog autora Feliksa Saltena objavljena je 1923. godine, a prošla je turbulentan put pre nego što je dobila voljenu animiranu adaptaciju 1942. kojoj se mnogi vraćaju i dan-danas.

I u knjizi, Bambi gubi svoju majku baš kao u filmu, tu je Falina u koju se on zaljubljuje, ali mu je ona u knjizi rođaka, a na njenom kraju oni uopšte ne žive kao srećna porodica, što je situacija u filmu.

Ključna razlika između ova dva je to što je knjiga bila namenjena odraslima i prvi put se pojavila 1922. godine u nastavcima u novinama, pre nego što je naredne godine dobila integralno, knjiško izdanje.

Izašao je i nastavak knjige pod nazivom Bambijeva deca, čiji je engleski prevod smanjio nasilje, a što je naišlo na ljutitu Saltenovu reakciju, jer on nije želeo da se knjiga reklamira kao dečja.

Međutim, u romanu su ubijeni i Bambijeva majka i rođak Gobo (koga u filmu menja zec Lupko), Bambi je takođe upucan, ali ga spašava jelen za koga se veruje da mu je otac. Na kraju i ovaj jelen umire, tako da Bambi ostaje potpuno sam, a ne okružen porodicom.

Veruje se da ovo ubijanje životinja predstavlja alegoriju na pogrom Jevreja ili loš tretman bilo koje manjine u ljudskoj civilizaciji, što je tema koja se često ponavlja kroz našu istoriju.

Čak je i sam Salten išao u lov, što ga čini prilično kontradiktornom osobom, a ime je promenio iz onog sa kojim je rođen – Sigmund Salcman, kako bi mnogo manje podsećalo na jevrejsko.

I sami nacisti su uvideli ove alegorije, jer su 1935. godine zabranili i na lomači spalili oba Saltenova romana o Bambiju, jer su verovali da je u pitanju jevrejska propaganda.

Roman koji su zabranjivali nacisti i koji je mnogo mračniji od animirane adaptacije - 100 godina „Bambija" 2
Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Salten je iz Austrije pobegao u Švajcarsku nakon što ju je Nemačka anektirala 1938. godine, a tamo je i ostao do kraja života. Video je animiranu adaptaciju tri godine pre smrti, ali nije imao previše komentara na njen račun.

Bambi se u međuvremenu pojavio u video igrama i animiranim serijama, pa čak i u zajedničkoj pesmi bendova Sex Pistols i Tenpole Tudor, a uskoro ćemo moći da vidimo i animirani horor film u kome je Bambi „mašina za ubijanje“, jer je ovo delo ušlo u javni domen prošle godine.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari