Rukopis scenarija Godarovog filma Prezir prodat za 300.000 evra 1EPA-EFE/Christof Schuerpf

Rukopis scenarija za film „Prezir“ kultnog ostvarenja Žan-Lika Godara (Jean-Luc Godard), koji je pripadao bivšoj glumici Brižit Bardo (Brigitte Bardot), prodat je na aukciji u Parizu za više od 300.000 evra, saopštila je kuća Kristi (Christie’s).

Rukopis prvobitno procenjen između 120.000 i 180.000 evra, prodat je u četvrtak uveče za tačno 302.400 evra, navela je aukcijska kuća koja nije otkrila ko je kupac.

Rukopis se sastoji od 59 stranica scenarija napisanog plavim mastilom kao i od 24 kucane stranice, od kojih su mnoge ispravljene rukom francusko-švajcarskog sineaste.

Na tim stranama nalaze se i neke beleške glumaca u filmu, Brižit Bardo i Mišela Pikolija (Michel Piccoli).

„To je kompletan rukopis prve verzije filma, bez nagih scena koje je reditelju nametnula američka filmska produkcija“, navela je aukcijska kuća i dodala da je to „jedina poznata rukom pisana verzija scenarija“ filma iz 1963. godine.

Scenario je pripadao Brižit Bardo pre nego što ga je prodala prijatelju, fotografu Žislenu Disaru (Ghislain Dussart).

Reditelj, jedan od utemeljivača francuskog novog talasa, režirao je, između ostalih, filmove „Do poslednjeg daha“, „Živeti svoj život“, „Neobična banda“, „Ludi Pjero“, „Alfavil“, „Muški rod – ženski rod“ i „Film socijalizam“.

Godar (91) preminuo je 13. septembra. Zatražio je asistirano samoubistvo odnosno eutanaziju zbog nekoliko patologija. Ta praksa je u Švajcarskog legalna i odobrava je posebna lekarska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari