Rukopisi Fredija Merkjurija otkrivaju da je „Boemska rapsodija“ trebalo da se zove „Mongolska“ (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Rukopis Fredija Merkjurija za tekst „Boemske rapsodije“, jedne od najpoznatijih pesama grupe „Kvin“ iz 1975. godine, zabeležen na listu papira avio-kompanije, naći će se među 1.500 ličnih predmeta na predstojećoj aukciji u „Sadebiju“ (Sotheby’s) i očekuje se da će dostići cenu od milion dolara.

Rukom pisani stihovi Fredija Merkjurija za pesmu Boemska rapsodija grupe „Kvin“ otkrivaju da je pesma najpre nosila naziv „Mongolska rapsodija“, o čemu svedoči rukopis koji će se naći na aukciji, prenosi RTS.

„Sadebi“ je već najavio predstojeću aukciju 1.500 ličnih predmeta koji pripadaju pevaču „Kvina“, a sada su otkrili više detalja o pojedinim predmetima, uključujući i 15 stranica Merkjurijevih stihova – napisanih na reklamnom bloku ugašene avio-kompanije – od kojih će na kraju nastati planetarni hit, Boemska rapsodija.

Kao što otkriva rukopis, pesma je prvobitno nosila naziv Mongolska rapsodija pre nego što je Merkjuri precrtao “Mongolian“ i zamenio rečju sa sličnim brojem slogova – “Bohemian“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sotheby’s (@sothebys)

Radna verzija pesme sadrži i pregršt neiskorišćenih stihova – Mama/There’s a war began/I’ve got to leave tonight, zapisano je na jednoj od stranica – kao i desetine alternativnih reči koje su mogle da se pevaju umesto “Galileo!“, “Scaramouch!” i “Fandango”– “Momento”, “Belladonna”, “Matador” – samo su neke od alternativa. (Slično, Merkjurijev kolokvijalizam “silhouetto” je takođe napisan na ovom listu hartije.)

 

Očekuje se da će tekstovi za Mongolsku/Boemsku rapsodiju dostići cenu između 800.000 i 1,2 miliona funti, procenjuje „Sadebi“, što ih čini jednim od najskupljih artikala na događaju Freddie Mercury: A World of His Own.

Merkjurijevi rukom pisani tekstovi za klasike „Kvina“, kao što su Don’t Stop Me Now, We Are the Champions i Killer Queen, takođe će se naći na aukciji u septembru nakon izložbe Merkjurijevih stvari u „Sadebijevim“ galerijama u Njujorku, Los Anđelesu i Hong Kongu.

Deo prihoda od prodaje ići će i u Mercury Phoenix Trust i Fondaciju Elton Džon AIDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari