Sa novim tekstovima i ilustracijama 1

Brajan Fraud je vile opisao kao „neuhvatljiva bića promenljivog oblika koja uživaju u tome da prave smicalice, a mesto ih nikako ne drži“, zapisuje Džejl Jolen iz Zapadnog Masačusetsa, u predgovoru za kolekcionarsko izdanje knjige “Vile i vilenjaci”, poručujući potencijalnim čitaocima da sa ovom knjigom postupaju pažljivo.

Objavljena pre 40 godina i prodata u više od milion primeraka širom sveta, knjiga “Vile i vilenjaci” Brajana Frauda i Alana Lija uobličila je predstavu vilinskog sveta savremenim generacijama čitalaca. Njihovi crteži i akvareli mitskih bića – vila, goblina, piksija, bogija, leprekona, trolova i patuljaka – oživeli su zanimanje za vile i stvorenja iz mašte u celom svetu.

Sada se Fraud i Li vraćaju svom najtrajnijem i najvoljenijem delu u ovom luksuznom kolekcionarskom izdanju, zapisano je u (re)izdanju ove knjige 2010. godine (Abrams, by inprint of Harry Abrams, Incirporated, New York). Krajem prošle godine to luksuzno izdanje “progovorilo” je srpskim jezikom u izdanju “Čarobne knjige”, koje je vrlo popularno na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Revidirana i dopunjena, ova publikacija je mnogo više od običnog reizdanja: obogaćena je novim ilustracijama dvojice velikih umetnika, a sadrži i nove eseje Frauda i Lija o trajnom uticaju “Vila i vilenjaka” i predgovor čuvene spisateljice Džejn Jolen. Ova izuzetna knjiga bez sumnje će oduševiti milione ljubitelja originalnih “Vila i vilenjaka”, kao i čitaoce koji se s njom susreću prvi put.

Brajan Fraud je svetski poznati umetnik, pisac, filmski radnik i stručnjak za vile. Njegove knjige su “The Heart of Faerie Oracle”, “Lady Cattington’s Pressed Fairy Book”, “Good Faeries / Bad Faeries” i “The Faeries’ Oracle”. Takođe je osmislio vizuelni koncept za “Tamni kristal” i “Lavirint”, dva klasična filma Džima Hensona.

Alan Li je slavni ilustrator i umetnički direktor ovenčan “Oskarom”. Čuven je po svojim ilustracijama za knjige o Srednjoj zemlji Dž. R. R. Tolkina, kao i za izdanje “Gospodara prstenova povodom stogodišnjice Tolkinovog rođenja. Li je radio i na osmišljavanju izgleda filmova “Legenda”, King Kong”, “Letopisi Narnije” i “Gospodar prstenova” (trilogija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari