Muzej “Delta Misisipi bluz” organizuje postavku o Šabanu Bajramoviću 1Spomenik Šabanu Bajramoviću na Nišvilu: Foto FoNet/Kostadin Kamenov

Poznati muzej „Delta Misisipi bluz” najavio je da će organizovanje postavku o srpskom muzičaru Šabanu Barjamoviću, čime bi Bajramović postao prvi Srbin i Rom na svetu koji bi imao svoju postavku u tom američkom muzeju, saopštio je danas Nišvil džez festival.

– Muzej “Delta Misisipi bluz” je čuven jer je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz delte Misisipija. Ti muzičari bili su jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj Americi i izvršili uticaj na svetsku muziku- rekli su u Nišvil džez festivalu.

Prema njihovim rečima, pored muzeja „Delta Misisipi bluz” želju za sličnom postavkom pokazalo je još nekoliko bluz muzeja, kao i jedan od najčuvanijih svetskih muzeja u NJu Orleansu, čiji je direktor Greg Lambsi potvrdio dolazak na Nišvil od 6. do 15. avgusta ove godine.

– Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u NJu Orleansu, sa replikom statue Šabana Bajramovića koja je postavljena na Nišavskom keju- rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević je kazao da će u ovim muzejima biti snimani delovi dokumentarnog filma „Ja sam Šaban”, u režiji višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji firme „Optimistik film” i Nišvil džez festivala.

Prema Blagojevićevim rečima, film „Ja sam Šaban” bića priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi.

Šaban Bajramović (1936- 2008) je bio jedan od najslavnijih i najpopularnijih romskih pevača, kompozitora i pesnika. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. Magazin „Time“ ga je uvrstio među 10 najvećih bluz pevača na svetu, a Grand Prix Nipšvila, koji se godinama dodeljuje za fuziju džeza sa drugim muzičkih stilova poneo je ime Šabana Bjaramovića još za njegovog života.

Više od 20 godina predvodio je sastav „Crna mamba“. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupio je i u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem svetske romske muzike, a njegovo izvođenje pesme „Đelem Đelem“ izabrano je za himnu Roma.

Kao glumac pojavio se u filmovima „Nedeljni ručak“ i „Anđeo čuvar“ Gorana Paskaljevića, „Ciganska magija“ Stoleta Popova i „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari