Sadržaji slobodne Nušićijade nastavljaju put ka milionskom auditorijumu 1Foto: Udruženje KudeS

Nakon što je ovogodišnju prognanu a slobodnu Nušićijadu, kao i kampanju koja ju je pratila, u TV i onlajn izdanju ispratio milionski auditorijum, udruženje KudeS saopštilo je da građanima poklanja još više kulturnih, humorističkih i zabavnih sadržaja pripremljenih za potrebe festivala.

Pored dve emisije i dokumentarnog filma koji su, uz predstave Narodnog pozorišta iz Beograda, činili program festivala, publici će u narednim danima biti dostupni i svi sadržaji čiji su delovi bili uvršteni u festivalsko TV izdanje, navode u saopštenju.

U godini u kojoj su, usled pandemije korona virusa, događaji u zemlji i svetu bili ili otkazivani ili adaptirani kako bi ispunili osnovne mere bezbednosti, prognana a slobodna Nušićijada održana je od 3. do 5. septembra 2020, na televiziji Nova S i kanalima i mrežama festivala Nušićijada. Festivalu je prethodila kampanja usmerena na pitanje autocenzure, a festival održan kao kolaž sadržaja prepoznatljivih za ovu manifestaciju čije su organizatore lokalne vlasti 2018. godine izbacile iz festivala koji su organizovali skoro čitavu deceniju.

Upravo je ovaj format festivala, kako navode iz Udruženje KudeS, omogućio da sadržaji i poruke prognanog i slobodnog festivala, umesto pod punu kontrolu opštine Ivanjice, dođu do milion građana Srbije. Festival su, osim Junajted media grupe, podržali Centar za transparentnost i istraživanje – CRTA i Fondacija za otvoreno društvo.

„Branislav Nušić je naša večita inspiracija i velika snaga. „Ako ne govorimo sad, biće dockan“ – citat iz Sumnjivog lica iz 1888. godine bio je naš moto u 2020, kao kontramoto drugom citatu iz istog komada „Kad si građanin, onda nema šta da misliš“. Položaj građanina bila je centralna tema ovogodišnjeg festivala, a autocenzura pojava kojoj smo posvetili posebnu pažnju““ kažu u Udruženju građana KudeS i podsećaju da se građaninom i mentalitetom upravo i Nušić bavio, a da je Predgovor Sumnjivom licu najbolji prikaz autocenzure ikada napisan.

Od 30. septembra 2020, na kanalima i mrežama festivala Nušićijada pratiocima će, pored dve festivalske emisije „Sveprisutni Nušić“ i „Anticenzura“ i dokumentarnog filma „Nušićijada, više od festivala“ iz 2017. godine koji je Opština Ivanjica odbila da isplati rediteljki i ostalim autorima, građanima će iz dana u dan kao zasebne celine biti dostupni nastupi Petra Božovića, Tihomira Stanića, Laneta Gutovića, Gorice Popović, Reflektor teatra, Vlatka Stefanovskog, Josta Spejkersa i njegovog benda iz Holandije, Jovana Maljokovića, PLjiŽa, Miodraga Stošića, itd, i dodatni sadržaji: kompletan koncert kvarteta „Wonder Strings“ i Aleksandra Radulovića, sve numere koje je crnogorska „Who See“ klapa snimila za festival, više numera Dragoljuba Đuričića i bubnjara, glas Petra Arbutine, Milene Dragićević Šešić, Milana Ćulibrka, Dušana Petričića, Predraga Koraksića Koraksa, Ive Eraković, Vojislava Arsića, Dragoljuba Đuričića i Branislava Gute Grubačkog u „Razgovorima običnih ljudi u neobičnim vremenima“, osvrti Zdravka Šotre, Gorana Markovića, ekipe Mentalnog razgibavanja – Darka Mitrovića i Marka Stepanovića.

„Veoma veliko interesovanje za festivalske sadržaje dokazalo je da humor i kultura uvek imaju svoje konzumente, čak i u vreme autocenzure – faze koja sledi nakon cenzure. Upravo je ovo motivisalo udruženje građana KudeS da te sadržaje nastavi da nudi u kontinuitetu, a svoje kanale učini jednim od mesta na kojima se uvek može svratiti po čašicu slobode. Zato, svratite do Jutjub kanala Nušićijade i njenih društvenih mreža, na tu dnevnu dozu slobode, dovoljnu za odbranu od autocenzure“, poručuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari