Sahrana književnika i začetnika pokreta „Klokotrizam“ Adama Puslojića u Aleji zaslužnih građana 1Foto: Udruženje književnika Srbije

Književnik Adam Puslojić, koji je preminuo poslednjeg dana 2022. godine, biće sahranjen sutra na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Opelo pesniku i prevodiocu, članu Udruženja književnika Srbije i počasnom članu Rumunske akademije umetnosti počeće sutra, 9. januara u 13 i 30 časova u Hramu Sv. Nikole na beogradskom Novom groblju.

Nakon završetka opela u 14 sati Adam Puslojić će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, saopštio je UKS.

Adam Puslojić je rođen 11. marta 1943. u srpskom selu Kobišnica i jedan je od začetnika pesničkog pokreta pod nazivom klokotrizam. Objavio je više od 30 knjiga poezije. Prevodio je sa rumunskog i ruskog jezika, a najviše rumunskog pesnika Nikitu Staneskua.

Počasni član Rumunske akademije bio je od 1995. godine, a 2021. u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti dodeljena mu je Nagrada Mihaj Eminesku za poeziju i prevod.

Puslojić je krajem 1970-ih godina bio jedan od začetnika pesničkog pokreta „Klokotrizam“ što je anagram za: „klovnovi koji traju jer je beda večna“, plus, ironično, dodatak „izam“.

Osnovna namera učesnika je bilo „sabiranje svih umetnosti u jedan simbiotički, organski izraz“, nasuprot dominantnim estetikama.

„Klokotrističkim akcijama“ koje su nazivali „situakcije“, izvodili su i „direktne sudare“ s publikom što im je bilo „glavno oružje“.

Adam Puslojić je preminuo 31. decembra 2022. u 79. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari