Veče sećanja na pesnika Adama Puslojića u Negotinu 1Foto: narodna biblioteka Negotin

Negotinci su nedavno preminulom književniku, pesniku i prevodiocu Adamu Puslojiću koji je bio i počasni građanin Negotina, priredili veče sećanja. O Puslojiću su govorili njegovi prijatelji i saradnici.

Narodna biblioteka “Dositej Novaković” upriličila je veče posvećeno Adamu Puslojiću, rođenom u selu Kobišnica, nedaleko od Negotina, preminulom krajem prošle godine u Beogradu.

Veče sećanja na književnika, pesnika i prevodioca, počasnog građanina Negotina okupilo je veliki broj Negotinaca u promotivnoj sali biblioteke, a o Puslojiću su govorili njegovi prijatelji i saradnici, Višeslav Živanović, Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović, Miodrag Zlatković, Miljan Ristić i Saša Skalušević.

Ovom prilikom, svojih susreta sa Adamom Puslojićem, prisetili su se i dr Hadži Aca Кožokić, Čedomir Vasić i Mihajlo Vasiljević, Jovanka Stanojević, Milorad Grbović i Nikola Plavšić.

Puslojić je prevođen u Rumuniji, Italiji, Makedoniji, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Maleziji, Belorusiji, Moldaviji.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrade “Milan Rakić, “Miloš N. Đurić”, Zlatni beočug, Vukova nagrada, “Zlatni prsten despota Stefana Lazarevića, “Kruna kneza Lazara” za sveukupno stvaralaštvo.

Prevodio je sa rumunskog i ruskog jezika, najviše prevodeći rumunskog pesnika Nikitu Staneskua. Bio je počasni član Rumunske akademije od 1995. godine, a 2021. godine u Nacionalnom muzeju rumunske književnosti dodeljena mu je Nagrada „Mihaj Eminesku” za poeziju i prevod.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari