Sajam - idealno mesto za promociju 1

Iskreno verujem da je svim izdavačima žao što se ne održava Sajam knjiga u Beogradu.

To je pre svega izvanredna prilika za predstavljanje i plasiranje novih izdanja – kaže za Danas glavni urednik Čarobne knjige Borislav Pantić.

„Naravno, kao što su se izdavači i izjasnili, situacija s kovidom je vrlo ozbiljna i treba joj tako i pristupati. Nadam se da sledeće godine niko od nas neće morati da propusti ovaj divan događaj“, ističe on, ali i ukazuje da je pandemija i ovu oblast umetnosti i kulture uputila na online pristup i promenila navike ljubitelja knjiga i stripa.

„S druge strane, od početka pandemije, težište se prebacuje na onlajn prodaju i mnogi su sada promenili svoje navike i poručuju na internetu, pa tako taj vid prodaje u velikoj meri nadoknađuje gubitke koji nastaju neodržavanjem sajma.“

Čarobna knjiga je od početka godine objavila više od 110 izdanja, a samo u prethodna dva meseca objavili su više desetina knjiga i stripova.

Među njima se izdvaja svetska premijera (u više od 30 zemalja) novog romana Dž. K. Rouling Božićna igračka, koja je obeležila ovu jesen. Što se stripske produkcije tiče, u ČK ističu prvi tom integralnog izdanja Taličnog Toma, mnogima omiljenog strip junaka.

Ovaj izdavač će hronološkim redom objaviti kompletan serijal.

Tu je i prvi tom Sendmena – Preludijumi i nokturna, u luksuznom izdanju, serijal koji će ova izdavačka kuća objaviti takođe u celini, kao i aktuelni serijal Bluberi, u kome su stigli do petog integrala.

I u ovoj izdavačkoj kući, kao i u mnogim drugim, tokom oktobra čitaoci mogu nabaviti omiljene naslove, u slučaju ČK sa popustom od 33 odsto.

„Sajam knjiga kao centralna manifestacija koja se bavi knjigom sigurno će nedostajati i nama kao i drugim izdavačkim kućama u Srbiji, ali u ovim bezbednosnim uslovima njegovo održavanje bi predstavljalo prevelik rizik“, kaže Slobodan Jović iz Darkwooda.

On dodaje da će i ova izdavačka kuća, prepoznatljiva upravo po devetoj umetnosti, organizovati akcije preko svog sajta i u prostorijama prodavnice u Lominoj 5, ne bi li i na taj način održali jednu vrstu kontinuiteta posebne komunikacije sa čitaocima, kao za vreme trajanja sajma.

Ova izdavačka kuća prepoznatljiva je po izdavačkoj politici u kojoj su zastupljeni stripovi svih najjačih umetničkih škola, od legendarnih francusko-belgijskih naslova, poput avantura misterioznog mornara Korta Maltezea, preko večne dame britanskog novinskog stripa Modesti Blejz, nezaboravnog američkog klasika o dečaku Kalvinu i njegovom prijatelju/igrački Hobsu, do najnovijih japanskih manga serijala kakvi su Naruto, Napad Titana, Beležnica smrti, One Piece ili Ubica demona.

Nedavno su objavljeni završni tomovi sage o Belit objedinjeni u šestoj knjizi Hronika Konana, kao i novi nastavak beskompromisnog Panišera.

„U izdanju Besne kobile uskoro iz štampe izlazi grafički roman Zec Saše Jovanovića, koji je prvi put objavljen prošle godine u Holandiji, gde Jovanović živi već tri decenije. Zec je distopijska, naučnofantastična avantura smeštena u Amsterdamu, najavljuje Goran Lakićević, urednik još jedne izdavačke kuće koja objavljuje kako grafičke tako i književne romane, od kojih je jedan pre neku godinu osvojio Ninovu nagradu – roman Dejana Atanackovića Luzitanija.

„Za ljubitelje lepe književnosti pred nepostojeći Sajam knjiga, objavili smo izbor iz priča Podzemna reka Ines Aredondo, poznate meksičke književnice, prvi prevod njenog dela na ovim prostorima. Tu je i naš ovogodišnji hit U Kvinsu nema seksa Nataše Milović, koji već sad obara rekorde naše prodaje, verovatno jer je reč o emigrantskoj priči posvećenoj svima onima koji su bolju budućnost potražili negde drugde“, kaže Lakićević i dodaje da ih o Sajmu knjiga niko ništa nije pitao, osim Danasa, „pa neka ova konstatacija bude i moj odgovor za danas“.

„Sajam je otkazan drugu godinu zaredom. Svakom izdavaču, pogotovo onom koji ima izdanja domaćih autora, Sajam je idealno mesto za promociju. Ali pozivati publiku i raditi promocije, uživati sa publikom i autorima dok svakodnevno umire više desetina ljudi – mislim da nije moralno“, izričit je Igor Marković, urednik izdavačke kuće System Comics.

To, međutim, kao i u slučaju ostalih izdavača, ne znači da ova kuća, takođe prepoznatljiva po devetoj umetnosti, nije objavila jedan broj novih uzbudljivih naslova.

Među njima je drugi album za decu scenariste Tjeri Žora i domaćeg ilustratora Gradimira Smuđe – Mausart u Veneciji, koji je System Comics uradio u saradnji sa izdavačkom kućom Lokomotiva.

Zatim još jedno delo domaćih autora – Đorđa Milosavljevića & Milana Jovanovića – Kalokagarti, čija se radnja odvija 529. godine, u Konstantinovoj prestonici, kad se sreću, više nuždom nego željom, tri putnika.

Jedan trgovac, jedan kartograf i jedan ratnik.

Peđa Đurić & Luka Cakić autori su stripa Kassowitz – Deca Vrangela.

Novi Sad 1939, dah novog svetskog rata oseća se na svakom koraku, ali grad živi svojim uobičajenim životom.

Samuel Kasovic, najčuveniji novosadski privatni detektiv i njegov verni pratilac Arnold, pokušavaju da reše neobičnu misteriju nestale knjige kneginje Dolnozemskaje, koji će ih dovesti do opasnog tajnog društva Deca Vrangela…

Sledeći strip privlači već svojim nazivom – Dobrodošli na Kosovo, a njegovi autori su Simona Mogavino, Nikola Mirković & Đuzepe Kvatroči. Mart 2004. Dimitrije je mladić koji je u mladosti pobegao iz Jugoslavije i sada se vraća na Kosovo, u Mitrovicu, grad u kojem je rođen, da bi prisustvovao sahrani svoga oca s kojim se rastao u lošim odnosima.

Kad se konačno približio svom cilju, Dimitrije se našao zarobljen u sred nemira koji su se desili 2004, na Kosovu i Metohiji.

System Comics predstavlja i tri albuma Sare Andersen, internet senzacije koja na Instagramu ima 3,7 miliona pratilaca.

Šarmantni, duhoviti i ljupki web-stripovi ove neverovatno popularne strip autorke oduševljavaju nebrojene čitaoce prikazom smešne strane svakodnevice sa kojom se svako može poistovetiti.

U ove tri knjige sabrani su svi njeni internet-stripovi, uz gomilu ekskluzivnih, dosad neviđenih.

Sve tri dobile su nagradu Goodreads Choice Award za najbolji grafički roman 2016, odnosno 2017, odnosno 2018. godine.

Tu je i Poslednja stanica (Peđa Đurić & Francisko Maldonado & Tara Kerac).

Dragan i Elizabeta Subotički, nakon odlaska u penziju, odlučuju da se iz Novog Sada presele u jedno malo vojvođansko mesto, nedaleko od granice.

Njihov miran i jednoličan život u potpunosti će promeniti Hamid, dečak – izbeglica iz Avganistana…

Najzad, Knjiga skica Petra Meseldžije, koji, kaže njegov izdavač, razume anatomiju do one retke tačke kad je koristi prikladnije nego što to čini stvarnost.

Njegova poezija preterivanja nagoni nas da poverujemo kako džin mora da ima baš takvu vilicu, Don Kihot naravno ima te divne duge podlaktice i čvornovate šake, a i junakov konj svakako mora imati herojsku anatomiju baš kao i junak koji na njemu jaše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari