pored tebe foto FCSfoto FCS

 

„Antivučićevski “ film, „prava šaka u nos vladajućoj Srbiji“… Ovako u komšiluku, u Hrvatskoj vide najnoviji film Stevana Filipovića „Pored tebe“, koji je u utorak imao svetsku premijeru na 70. jubilarnom Pulskom filmskom festivalu

Jurica Pavičić, filmski kritičar Jutarnjeg lista, piše o svojim impresijama s premijere za ovaj medij, primećujući da je Filipović na zanimljiv način primenio žanr „kriminalističkog noara“.

“Filipovićev kriminalistički noar nije samo zanimljivi žanrovski rad. To je i dosad najdirektniji protiv-vučićevski politički film, prava šaka u nos današnjoj vladajućoj Srbiji”, ističe Pavičić.

Kako navodi, junakinja „Pored mene“ je novinarka tabloida (Mina Nikolić) koja bi želela da se bavi ozbiljnim novinarstvom, ali zapravo zarađuje za hleb tako što masu pothranjuje žutilom. Od starog školskog druga počne da dobija kompromitirajuće videe o ljudima iz generacije, od MMA prvaka do zvezde rijitija. Ali, jednog dana njen izvor je nađen mrtav. Novinarka i inspektor (Branislav Trifunović) nađu se usisani u istragu koja vodi prema politici. Sve to, nije nebitno, zbiva se u Srbiji koja je pod pandemijskim merama, skreće pažnju Pavičić, ocenjujući Filipovićev film u osnovi kao “tehno-triler”.

“S puno skrinštotova , ekrana i SMS poruka, montiran frenetično, dakle- pravi je film za digitalce.

„Kao krimić nije besprekoran i pokatkad je pripovedno kvrgav. Ali, film je razorna slika društva,“ ocenjuje Pavičić.

„Prikazuje zemlju u kojoj mediji guše javnost trešom, tajne službe uklanjaju ljude i brifiraju policiju, a javni je prostor zasićen selebritijima i rijaliti programima prema kojima normalni tabloid izgleda kao filharmonija.

Pri tom Filipović ne šamara u rukavicama: u filmu se uzduž i popreko izruguje s vladajućom strankom i njenim političkim diskursom, te sa samim Vučićem koji se u filmu vidi i čuje.

U dvorani u Puli film sam gledao s puno ssrpskih gledalaca koje je to beskrajno razgalilo. Imao sam osećaj kao da „Pored tebe“ srpskim gledaocima stvara onakav lascivni užitak kakav je u Tuđmanovo doba hrvatskim čitaocima stvarao Feral: da uživaju u filmu koji moćnika tretira kao klovna. Biće zanimljivo videti šta će se s „Pored tebe“ događati u idućem razdoblju.

No, u Puli sam imao osećaj da gledam film koji je kristalizirao epohu i napipao puls trenutku.” zaključuje Jurica Pavičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari