Salman Ruždi: Optimista sam uprkos teškim vremenima 1Foto: EPA-EFE/ HAYONG JEON

Zahvalan sam i srećan što sam preživeo korona virus – kazao je slavni indijsko-britanski pisac Salman Ruždi u ekskluzivnom intervjuu za madridski „Pais“.

Naime, bilo je planirano da Ruždi u Španiji predstavi svoj novi roman „Kihote“ inspirisan slavnim Servantesovim klasikom „Don Kihot“ koji je po mišljenju mnogih teoretičara književnosti temelj savremenog romana kakvog danas poznajemo.

Čuveni pisac je zbog novog virusa proveo vreme u izolaciji u svom stanu u Njujorku, a ovo stanje je, nažalost, na neki način, već iskusio imajući u vidu da je nekoliko godina morao da se krije na tajnim lokacijama zbog fatve kojom je vođa Islamske revolucije u Iranu Homeini pozvao na Ruždijevo ubistvo.

Podsetimo, Homeni je 1989, Ruždijev roman „Satanski stihovi“ proglasio za ostvarenje koje vređa islam i Proroka Muhameda što je izazvalo gnev brojnih muslimana. Nakon što je Homeini izdao fatvu, Ruždi je nekoliko godina morao da boravi na tajnim lokacijama pod neprestanom policijskom zaštitom.

Posle brojnih pritisaka iz sveta, fatvu je 1998, povukao tadašnji predsednik Irana Muhamed Hatami. Ruždi je povodom pandemije iskritikovao vlasti tri zemlje ocenivši njihove političke odgovore slabim spram nove pošasti koja je zadesila svet.

Politički odgovori u Velikoj Britaniji, Indiji i SAD na pandemiju su bili poražavajući – konstatovao je Ruždi u intervjuu madridskom „Paisu“. On je dodao da je korona virus i njega zaustavio, ali da se srećom izvukao.

– Koronavirus je i mene zaustavio.. Zarazio sam se polovinom marta i preživeo sam dve izuzetno teške sedmice. Srećom potpuno sam se oporavio, iz dana u dan shvatam koliko sam imao sreće. Optimista sam uprkos teškim vremenima. – izjavio je Ruždi. O izolaciji koju je proveo u svom stanu na njujorškom Menhetnu je ispričao:

– Upravo sam priveo kraju pisanje zbirke eseja koji nemaju veze s koronom i koji treba da budu objavljeni iduće godine. – kazao je Ruždi osvrnuvši se na opšte komentare o tome kako je pandemija idealno vreme za pisanje.

– Svi si mi govorili kako je ova pandemija pravo vreme za pisanje, a ja im ironično poručujem: da jeste, dnevno umire na hiljade ljudi, baš je pravo vreme za pisanje romana!. Proći će još mnogo vremena pre nego što budem u stanju da počnem da pišem novi roman. – konstatovao je Ruždi. Na opasku da se celokupni sistem vrednosti i način stvaranja umetnosti potpuno promenio, Salman Ruždi tvrdi suprotno.

– Ne verujem da se promenio. Ne želim da govorim o onome što nam se svima trenutno dešava, sve to gledamo iz dana u dan i mislim da mi pisci imamo malo šta tome da dodamo. Mislim da pre treba razmišljati o dubokim ljudskim vrednostima: lepoti, etici, mašti, razumevanju istini, hrabrosti, prijateljstvu. To su prave teme za književnost, zaključio je Salman Ruždi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari