Samo drama može da izazove strah i sažaljenje 1Foto: ww.wikipedia (Ilustracija) By Unknown - Theaterfestival Sterijino pozorje

Ovogodišnje Sterijino pozorje biće održano od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu, a ovogodišnji selektor Boško Milin objavio je izbor predstava u dve selekcije: nacionalna drama i „Krugovi“.

Po njegovim rečima, nakon što su usvojene promene u izboru i tretmanu predstava koje bi trebalo da učestvuju na festivalu, u produkcionom smislu nastalo je nekoliko promena.

„Pozorišta, kao i obično, dele sudbinu zemlje u kojoj stvaraju. Pored smanjenog broja premijera, desilo se nešto neočekivano – smanjen je broj dela postavljenih po principu izbegavanja rizika od publici nepoznatih imena. Dogodilo se nešto neobično: u našim granicama imali smo izvođenja tri Nušića – dva u Beogradu i jednog, ali stvarno duhovitog, u Subotici, jednog Aleksandra Popovića u Gračanici, jednog Sterije u Kruševcu i jednog u Novom Sadu, dva Duška Kovačevića (Beograd, Banjaluka), jednog Simovića u Somboru. Imali smo prilike da vidimo i nekoliko drama čiji su autori reditelji, drame koje su napisali glumci, te ostvarenja iskusnih profesionalaca, zatim autorske projekte, dramatizacije velikana proznog izraza. Sva ostala i preostala mesta zauzeli su mladi pozorišnici profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova“, istakao je Milin, koji je naglasio da su razlike među ovim predstavama nebrojene ali im je zajedničko poimanje smisla reči Gotholda Efraima Lesinga, prvog dramaturga u istoriji, koji je „tačno definisao šta su strah i sažaljenje i koji je ustanovio dramski rod kao jedini koji može da ih izazove“. Vezuje ih i činjenica što su one i oni upravo pokazali najbolji uspeh na polju dramskog stvaralaštva te se stoga nalaze među odabranima da učestvuju na Sterijinom pozorju.

U Selekciji nacionalne drame publika će imati priliku da vidi devet predstava: „Carstvo nebesko“ u režiji Jerneja Lorencija, Narodno pozorište Beograd i Bitef teatar Beograd; „Ožalošćenu porodicu“ Branislava Nušića u režiji Milana Neškovića, Teatar „Fjodor Volkov“, Jaroslav (Rusija); „Jami distrikt“ Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića, Bitef teatar Beograd (Srbija), Centar za kulturu Tivat (Crna Gora), Festival MASZK Segedin (Mađarska), Think Tank studio Novi Sad (Srbija); „Švajcarska“ Petra Mihajlovića u režiji Milana Neškovića, Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka (Republika Srpska, BiH); „KEPLER 452-B“ Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića, Pozorište „Bora Stanković“ Vranje (Srbija); „… I ostali“ – omnibus četiri mlade autorke u režiji Stevana Bodrože na sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić“: Maša Radić, Mina Ćirić, Neda Gojković, Galina Maksimović, Beograd (Srbija); „Hajka na vuka“ Ognjena Obradovića u režiji Nataše Radulović, Šabačko pozorište (Srbija); „Svedobro“ Stevana Vraneša u režiji Nemanje Rankovića, Narodno pozorište Užice (Srbija); „Utopljena duša“ Aleksandra Jugovića u režiji Bobana Skerlića, Beogradsko dramsko pozorište (Srbija).

Kao predstavu u čast nagrađenih, selektor Boško Milin preporučuje „Ulicu usamljenih automobila“ Zorana Pešića Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš. Reč je o pobedničkom tekstu sa Konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa Niškim teatrom.

Selekcija „Krugovi“

U Selekciji „Krugovi“, u kojoj učestvuju dramska dela izvedena na scenama u bliskom regionu, ističu se ostvarenja: drama „Ljudi od voska“ Mate Matišića u režiji Januša Kice i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb (Hrvatska); „Črna mati zemla“ Kristijana Novaka i rediteljke Dore Ruždjak Podolski, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih; „Zid, jezero“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Miloša Lolića, po drami Dušana Jovanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari