Samo za soliste do 33 godine 1Foto: Danka Ninkvić

U Zadužbini Ilije M. Kolarca danas počinje trodnevno 16. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“.

Reč je o najprestižnijem operskom takmičenju u ovom delu Evrope, koje je pre 15 godina u čast čuvenog jugoslovenskog i srpskog tenora Lazara Jovanovića osnovalo Muzičko društvo „Stanković“, a od 2016. nalazi se pod okriljem Kulturnog elementa.

Na ovogodišnjem takmičenju gornja starosna granica za više od 100 kandidata je 33 godine. Pevačice će se takmičiti u pet, a pevači u sedam kategorija. U žiriju za mlađe kategorije su: Sanja Erceg Vrekalo (Hrvatska), Davor Mikulić (Slovenija) i Berislav Jerković (Hrvatska). Žiri za starije kategorije radiće u sastavu: Agata Kania Knobloh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović i Nikola Mijailović (Srbija), Darina Takova (Bugarska).

Glavna nagrada ovogodišnjeg takmičenja je celovečernji solistički koncert sa Beogradskim simfoničarima na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u sledećoj koncertnoj sezoni. Nagradu dodeljuju Kulturni element i Kolarac, a novčani iznos glavne nagrade iznosi 200 evra. Festival Operosa će i ove godine jednog od kandidata takmičenja „Lazar Jovanović“ iz treće, četvrte i pete kategorije nagraditi specijalnom nagradom – nastupom 23. avgusta u Herceg Novom, na jedinom operskom festivalu u Crnoj Gori, koji se ove godine održava u drugoj polovini avgusta. Kulturni element će tradicionalno za profesionalnost i lepotu izvođenja nagraditi solističkim koncertom u sledećoj sezoni troje takmičara. Najavljena je i specijalna nagrada Opere i Teatra Madlenianum koji će sa Kulturnim elementom izbranom takmičarima ponuditi da se usavršavaju u Madlenianumovom operskom studiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari