Sandra Perović o 94. dodeli Oskara: Monotono, s pravim šamarom i banalnim pošalicama 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT; FoNet/Aleksandar Barda

– Nisam sigurna da su privukli više gledalaca s obzirom na to da je cela ceremonija bila prilično monotona, čak su i te njihove pošalice bile suviše banalne – kaže Sandra Perović, filmska kritičarka i novinarka RTS-a za Danas sumirajući utiske s dodele nagrada Američke filmske akademije, dodajući da se slaže da je šamar dobitnika Oskara za glavnu mušku ulogu Vila Smita obeležio ovaj spektakl.

Ona kaže da je isprva mislila da je to deo scenarija, međutim, kako je dodela dalje odmicala shvatila je da čitava stvar nije nameštena i da je Vil Smit, „što su negde potrvrdile i njegove suze“, to zaista uradio u tom trenutku, odnosno, ošamario Krisa Roka.

Prema rečima Perović, sukob između Vila Smita i Krisa Roka datira još iz 2016 godine.

– Kris Rok je tada, u svom uvodnom monologu, na samom početku dodele Oskara 2016, prozivao ženu Vila Smita da nije došla na ceremoniju – da je bojkotuje jer njen suprug tad nije bio nominovan za nagradu. Međutim, kap koja je ovog puta prelila čašu je što je  Kris Rok prozivao Smitovu suprugu zbog njene kose, koja je vrlo kratka, a razlog za to je njena autoimuna bolest. Rok je kazao da bi zbog toga mogla da glumi u filmu Redov Džejn 2, a svi se sećamo da je Demi Mur u tom filmu imala frizuru kao Smitova supruga sada – podseća Sandra Perović.

Ona kaže da je to, ukoliko je to bila šala – a reč je o nečijem zdravstvenom problemu – svakako za svaku osudu, ali i da na sličan način vidi i Smitov postupak, ukoliko nije deo nekog dogovora, a uverena je, kaže, da nije.

– To je i dokazao dok je plakao. Delovao je iskreno iako nije smeo to sebi da dopusti. Ali Smit je izgovorio i jednu rečenicu koju je izgovorio Denzel Vošington kad je njega, nakon tog nemilog događaja tešio, a to je da u trenutku najveće slave i najveće jačine glumca, đavo dolazi po svoje. To se, negde, zapravo i desilo sinoć – konstatuje Sandra Perović.

Ona je uverena da antogonizam između Smita i Roka datira od 2016, a da prevrtanje očima supruge Vila Smita, u trenutku kad se Rok „našalio“ na račun njene kose, dovoljno govore.

– Svakako da je i Smitov postupak neprimeren za takvu vrstu događaja… Eto, ući će u anale dodele Oskara za incident koji se dogodio, a za koju smo svi mislili da je deo scenarija – smatra Sandra Perović.

Prema njenoj oceni, na ovogodišnjoj dodeli Oskara se insistiralo na političkoj korektnosti, na ljudima koji su Afroamerikanci, previše je bilo potenciranja žena, dok je rat u Ukrajini tretiran više na nivou stejtmenta.

– Voditeljke su se našalile kad su rekle da su njih tri angažovali jer su tri voditeljke jeftinije nego jedan muški voditelj. Meni to nije bilo nešto smešno. Što se tiče pokušaja da povećaju gledanost, jedan od načina sa kojim su to hteli da ostvare što su kategorije za dokumentarni, kratki film, za animirani film, za šminku, snimili ranije i emitovali na dodeli kako bi se dobilo na ubrzanju samog programa. Ne znam da li su u povećenju gledanosti uspeli – kaže Sandra Perović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari