Kako je Hali Beri ušla u istoriju kinematografije kao prva crna glumica dobitnica Oskara 1Foto: Radenko Topalović

Celog života Hali Beri je bila cenjena zbog svoje lepote. Od nedelje 24. marta 2002. godine, ona je u istoriju američke kinematografije ušla kao prva crna glumica koja je dobila „Oskara“ za najbolju žensku ulogu u filmu „Monster’s Ball“, tako je Danas pisao pre 20 godina o dodeli ovog prestižnog priznanja Američke akademije filmskih nauka i umetnosti.

Hali Beri, u to vreme, tridesettrogodišnjakinja dobila je Oskaга za najbolju žensku ulogu na74. dodeli nagrada Američke akademije filmskih nauka i umetnosti i tako postala prva Afro-Amerikanka koja je dobila ovo priznanje. Ona je nagradu dobila za svoju ulogu u rasnoj drami „Monster’s Ball“, a samo dve nedelje pre toga su joj, za ovu rolu, odale priznanje i kolege iz Udruženja glumaca.

Kako je pisao Danas, sva uplakana svoju nagradu je posvetila svim afro-američkim ženama koje su joj utrle put, a nisu uspele da u 74-godišnjoj istoriji „Oskara“ dobiju ovu nagradu. To je ujedno i kruna njene borbe da dokaže da ima „i talenta i mozga“, a ne samo „lepo lice“, ocenio je autor teksta u rubrici Ličnost dana.

„Oh moj Bože. Izvinite. Ovo je trenutak koji je mnogo veći od mene. Ovaj trenutak je za Doroti Dendridž, Lenu Horn, Dajan Kerol…za svaku anonimnu obojenu ženu koje sada dobijaju šansu, jer su se vrata večeras otvorila“, izjavila je Hali Beri jecajući između reči, u svom govoru na ceremoniji dodele Oskara.

Prema pisanju našeg lista, ona je, inače govorila oko tri minuta, iako je predviđeno vreme bilo daleko manje (45 sekundi), ali je to bilo shvatljivo jer su crne glumice na svog prvog Oskara čekale upravo 74 godine, koliko se do tada dodeljivala ova nagrada.

Pre Oskara je 1999. dobila „Zlatni globus“ za svoju ulogu Doroti Dendridž, a za tu rolu je dobila nagradu Udruženja glumaca Amerike. U pitanju je bio televizijski film o crnoj glumici iz 50-ih godina koja je pokušavala da se u Holivudu izbori za rasnu jednakost.

Hali Beri rođena je 14. avgusta 1968. godine u Klivlendu. Jedna od zanimljivosti vezana je i za njeno ime – dobila ga je po radnji „Halle Brothers“.

Pored Hali Beri, koja je ušla u istoriju, veče je obeležio i Oskar kojeg je dobio Denzel Vošington (47) za glavnu mušku ulogu, korumpiranog policajca u filmu „Training Day“. On je postao drugi crni glumac koji je dobio ovo priznanje, prvi je bio Sidni Poatije (75) za film „Liliesofthe Field“ iz 1963. godine.

Kako je Hali Beri ušla u istoriju kinematografije kao prva crna glumica dobitnica Oskara 2
Foto: Arhiva Danasa

Poatije je, inače, te 2002. godine dobio svog drugog Oskara za životno delo: „Dve nagrade u jednoj večeri“, našalio se Vošington koji je ranije dobio nagradu za sporednu mušku ulogu za film „Glory“.

„Jurim Sidnija već 40 godina. Konačno su mi dali nagradu, i to iste večeri. Uvek ću te juriti Sidni. Uvek ću ići tvojim stopama. Nepostoji ništa drugo što bih ja radije činio“, preneo je Danas reči Vošingtona, koji je tada aludirao na činjenicu da je i Sidni Poatije dobio svog drugog, doduše počasnog Oskara.

„Prihvatam ovu nagradu u znak sećanja na sve Afro-Američke glumce i glumice koji su bili premene, u teškim godinama i na čijim ramenima sam ja privilegovan da stojim“, rekao je Poatije.

Pored Sindija Poatijea, počasnog Oskara “za životno delo je dobio i Robert Redford. Artur Hiler (78) je dobio „Jean Hersholt“ humanitarnu nagradu. On je 1971. godine bio nominovan za Oskara za film „Love Story“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Te 2002. godine su crni glumci imali tri nominacije, pored Berijeve i Vošingtona tu je bio i Vil Smit za ulogu u filmu „Ali“. To je po prvi put od 1973. godine da su oni toliko puta bili nominovani u glavnim glumačkim kategorijama.

Inače, Oskari za Berijevu i Vošingtona su sedma i osma statueta koje su dobili Afro-Američki glumci. U 74-godinestaroj istoriji Oskara samo 26 crnih glumaca je bilo nominovano za nagrade.

Kompozitor Rendi Njumen je, te 2002. konačno došao do svog Oskara. Njemu je statua pripala za najbolju originalnu pesmu-„I fI Didn’t Have You“iz filma „Monster,Inc“, a interesantno je da je ranije čak 15 puta bio nominovan za prestižnu nagradu. Naravno, publika ga je nagradila stojećim ovacijama.

„Ne želim vaše sažaljenje. Želeo bih da se prvo zahvalim svim iz muzičke branše što su mi toliko puta dali priliku da budem ponižen tokom godina“, rekao je Njumen, koji je zajedno sa glumcem Džonom Gudmenom otpevao pesmu na bini. Njumen je imao i nominaciju za najbolju originalnu muziku, ali je tu izgubio od Hauarda Šora („Gospodar prstenova: Družina prstena“).

Inače, ta 74. dodela Oskara se po prvi put posle 42 godine, održala na mestu „gde je sve počelo“ – u Holivudu.

„Najprestižnije filmske nagrade, za koju glasa nešto manje od 6.000 članova Američke akademije filmskih nauka i umetnosti, su dodeljene u novoj „Kodak“ dvorani. Dvorana „Kodak“ se nalazi preko puta hotela na Holivud Bulevaru, gde je,1929.godine održana prva ceremonija dodele Oskara“, naveo je Danas pre 20 godina, dodajući da je kompletna ceremonija trajala četiri sata i 23 minuta, čime je oboren rekord iz 2000. godine kada je dodela Oskara trajala četiri sata i 9 minuta.

Iako je Hali Beri mislila tada da su najzad otvorena vrata za glumice sa tamnom bojom kože, 15 godina kasnije, navela je da nije baš onako kako je zamišljala. Štaviše, ona je bila mišljenja da to što je dobila Oskara nije ni na koji način uticala na prilike u Holivudu.

„Kada su 2016. samo beli glumci bili nominovani za Oskara, pomislila sam: ‘Taj trenutak nije ništa značio. Ništa'“, ispričala je ona za Vanity Fair i dodala „Odlučila sam da više produciram. Želim da pružim priliku ljudima drugačije boje kože, koji sada imaju onoliko šanse, koliko im drugi dozvoljavaju. Moramo da govorimo o stvarima koji se tiču nas“, istakla je glumica 2017. godine, koja je i tada bila jedina crna glumica sa ovim priznanjem.

Trka za 94. najpopularniju filmsku nagradu u svetu, koju dodeljuje američka Akademija filmske umetnosti, završava se večeras, glamuroznom ceremonijom dodele Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a ovaj događaj fanovi Holivuda širom planete pratiće u tradicionalnom televizijskom prenosu mreže Ej-Bi-Si.

Na listi sa najviše nominacija su i filmovi: „Dina“ (10), „Belfast“ (7), „Priča sa zapadne strane“ (7), „Kralj Ričard“ (6), „Don’t Look Up“ (4), „Aleja noćnih mora“ (4), „Povezi me“ (4), „CODA“, „Pica od sladića“, a među rediteljima i redteljkama Oskaru mogu da se nadaju, pored Džejn Kempion, i Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Stiven Spilberg („Priča sa zapadne strane“), i Rjusuke Hamaguči („Povezi me“). Pogledajte SPISAK NOMNOVANIH za ovogodišnjeg Oskara.

Kako odagnati nervozu pre dodele Oskara

Danas je pisao i kako su mnogi kandidati pred početak dodele nagrada na tom 74. Oskaru pokušavali da „savladaju nervozu“. Primera radi, glumica Marisa Tomei, nominovana za sporednu žensku ulogu za film „Inthe Bedroom“, otišla je na masažu, Hali Beri (glavna ženska uloga u filmu „Monsters Ball“) je dovela svoju majku na ceremoniju, dok je reditelj Piter Džekson („Družina prstena“) “nosio srećnu ukrasnu iglu“. Ron Hauard, nominovan za režiju filma “А Beautiful Mind“, je u jakni nosio neotvorena dva pisma dve od njegove tri kćerke, koje su mu napisale i rekle mu da ih ne čita sve dok se ne unervozi.

Najskuplji nakit na dodeli Oskara

Na dodeli 74. Oskara Laura Elena Haringse pojavila se sa ubedljivo najskupljim nakitom, piše Danas. Nosila je 77-karatnu dijamantsku ogrlicu čija je vrednost procenjena na čak 27 miliona dolara i sandale Stjuarta Vejemana sa zlatno-platinumskim potpeticama od milion dolara. Uz sve to je glumica iz filma „Mulholland Drive“ imala i odoru Đorđo Armanija, ali i trojicu telohranitelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari