Dodela 94. Oskara uz tri voditeljke programa i favorite, Džejn Kempion, Keneta Branu, Spilberga... 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Trka za 94. najpopularniju filmsku nagradu u svetu, koju dodeljuje američka Akademija filmske umetnosti, završava se u nedelju, 27. marta, glamuroznom ceremonijom dodele Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a ovaj događaj fanovi Holivuda širom planete pratiće u tradicionalnom televizijskom prenosu mreže Ej-Bi-Si.

Prvi put posle 2018. dodela Oskara će, kako javljaju svetske agencije, opet imati domaćine svečanosti (posle komičara Džima Kimela, koji se u dva navrata i nije mnogo proslavio, i Kevina Harta, koji je 2019. odbio tu ulogu), a ovogodišnja ceremonija vraća se spektaklu sa tri dame – program će voditi glumice Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

„Ženski“ predznak 94. Oskara potvrđuje i novozelandska rediteljka i producentkinja Džejn Kempion, koja sa filmom „Moć psa“ predvodi listu nominovanih sa čak 12 nominacija, i prva je žena u istoriji ove nagrade koja je dva puta nominovana za najbolju režiju – prvi put 1994. za dramu „Klavir“, koja joj je donela Oskara za najbolji scenario.

Na listi sa najviše nominacija su i filmovi: „Dina“ (10), „Belfast“ (7), „Priča sa zapadne strane” (7), „Kralj Ričard” (6), „Don’t Look Up“ (4), „Aleja noćnih mora” (4), „Povezi me” (4), „CODA“, „Pica od sladića“, a među rediteljima i redteljkama Oskaru mogu da se nadaju, pored Džejn Kempion, i Pol Tomas Anderson (“Pica od sladića”), Kenet Brana („Belfast“), Stiven Spilberg (“Priča sa zapadne strane”), i Rjusuke Hamaguči (“Povezi me”).

Za najbolji originalni scenario nominovani su: Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Zek Bejlin („Kralj Ričard“), Adam Mekej i Dejvid Sirota („Don’t Look Up“), i Eskil Vogt i Joakim Trir (“Najgora osoba na svetu”), a za najbolji adaptirani scenario na listi su: Džejn Kempion (“Moć psa”), Megi Džilenhol (adaptacija dela Elene Ferante “Mračna kći”), Šon Hejder (“CODA”), Deni Vilnev, Erit Rot i Džon Spejts (“Dina”), Rjusuke Hamaguči i Takamasa ( “Povezi me”).

Nema većih iznenađenja ni među nominovanima za najboljeg glumca – favorit je Benedikt Kamberbač (“Moć psa”), a slede Havijer Bardem („Being the Ricardos“), Denzel Vošington (“Tragedija Magbeta”), Endru Garfild („Tick, Tick … Boom!“), Vil Smit („Kralj Ričard“).

U trku za najpopularniju filmsku nagradu u svetu ušle su glumice Olivija Kolman („Mračna kći“), Penelope Kruz (“Paralelne majke”), Džesika Čestejn („The Eyes of Tammy Faye“), Nikol Kidman („Being the Ricardos“), i Kristen Stjuart („Spenser“).

Najbolje sporedne glumice su: Džudi Denč (“Belfast”), Kaitriona Balfe („Belfast“), Ariana Debozi („Priča sa zapadne strane“), Kirsten Danst („Moć psa“), Džesi Bakli (“Mračna kći”) i Anžanu Elis (“Kralj Ričard”).

Oskaru u kategoriji najbolji sporedni glumac nadaju se: Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi (obojica za „Moć psa“), Kiran Hands („Belfast“), Džej Kej Simons („Being the Ricardos“), i Troj Kotsur („CODA“).

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, a da najpopularniju nagradu neće poneti favoriti sa najviše nominacija i oni za koje se „tipuje“ u holivudskim kladionicama, kako se inače često događalo, ove godine bi mogao (možda) da potvrdi film „CODA“ rediteljke Šon Hejder, koji je 20. marta trijumfovao na dodeli nagrada Američkog udruženja producenata (PGA) u Los Anđelesu, i kojem su sada znatno povećane šanse da se „okiti“ i zlatnom statuom.

Naziv filma CODA je skraćenica na engleskom za „dete roditelja koji su gluvi“, a ova dirljiva priča nominovana je za Oskara u tri kategorije – najbolji adaptirani scenario, najbolju režiju, i najbolju sporednu mušku ulogu, i mnogi očekuju da će Troj Kotsur biti prvi gluvi glumac u istoriji dobitnik Oskara.

Na 94. ceremoniji očekuju se i nastupi Bijonse i Bili Ajliš, a kako prenose američke agencije, u delu medija pojavile su se i još uvek nezvanične informacije da bi predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski putem videa mogao da se uključi u direktan TV prenos iz Dolbi teatra, što, naravno, iznova potvrđuje i politički kontekst Oskara.

Iz „komšiluka“ u trci samo kosovski film

Naš kandidat za Oskara, film „Oaza“ Ivana Ikića, koga su pratila brojna međunarodna priznanja, među kojima je i nagrada u Veneciji nije ušao u uži krug nominovanih, kao ni „Tabija“ (kandidat BiH), „Tereza 37“ Danila Šerbedžije (Hrvatska), „Posle zime“ Ivana Bakrča (Crna Gora)…

Mesto na listi 15 nominovanih stranih ostvarenja, iz „komšiluka“ je dobio samo film „Košnica“ kosovskog reditelja Bljerta Bašolija.

A među favoritima u konkurenciji za najbolji međunarodni igrani film su „Povezi me“ Rjusukea Hamagučia, koji je postao prvi japanski film koji je nominovan za najbolji film, „Bekstvo“ danskog pisca i reditelja Jonasa Pohera Rasmusena…, i naravno, posebno, italijanski oskarovac Paolo Sorentino, koji sa dramom „Božji čovek“ vodi i na holivudskim kladionicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari