SANU: Dejan Mijač nam je otkrivao filozofiju življenja 1foto FoNet/Darko Cvetanović

Povodom smrti legendarnog pozorišnog reditelja, dugogodišnjeg profesora Fakulteta dramskih umetnosti, i svog dopisnog člana Dejana Mijača, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izrazila je duboko žaljenje. Kako ističe u svom saopštenju, odlazak Mijača predstavlja veliki gubitak ne samo za tu instituciju, već i za društvo u Srbiji u celini.

„Predstave Dejana Mijača na mnogo načina su obeležile istoriju pozorišne umetnosti u Srbiji i regionu, bio je ona vrsta izuzetnih stvaralaca koji su, režirajući pozorišne predstave, svojim glumcima, gledaocima i studentima otkrivali filozofiju življenja u raznim epohama. Mijač je posebnom metodom uspevao da pokaže nijanse koje vode društvenim preokretima, da detektuje najskrivenije motive ljudskog ponašanja, otkrije neslućena stanja duše i učini vidljivim veze između prošlosti i budućnosti i sve to u biranom žanru komedije i tragedije. Kao veliki majstor režije, mnogo puta je pred pozorišnu publiku stavljao ogledalo vremena i svojim delom posvedočio da je suština pozorišne režije u neprolaznoj lepoti prolaznog trenutka.

Mijač je režirao čak 135 predstava, počev od predstave „Plug i zvezde“ Šona O Kejsija (1956), do poslednje – „Višnjik“ A. P. Čehova (2010)“, kaže se u saopštenju SANU, uz podsećanje da se u njegovom stvaralačkom opusu nalaze nezaboravne postavke dela Čehova, Šekspira, Molijera, Jovana Sterije Popovića, Jovana Radulovića…

„Za svoj predani rad osvojio je niz zapaženih priznanja i nagrada, od kojih izdvajamo: šest Sterijinih nagrada za režiju, dve Sterijine nagrade za zasluge u oblasti pozorišne umetnosti, dve nagrade „Bojan Stupica“ (1978, 1986), Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada (1969), Oktobarsku nagradu Grada Beograda (1977) i Priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2007)“.
Dejan Mijač izabran je za dopisnog člana SANU na poslednjoj Izbornoj skupštini, 4. novembra 2021, i ući će u istoriju kao prvi pozorišni reditelj koga je najumnija nacionalna instutucije primila u svoje redove.

Komemoracija i sahrana u ponedeljak

Komemoracija Dejanu Mijaču biće održana u ponedeljak, 11. aprila, u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, saopštilo je to pozorište. Sahrana je istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14.30 u crkvi Svetog Nikole na Novom groblju, dodaje se u saopštenju. Pozorišni reditelj Dejan Mijač preminuo je 5. aprila u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari