Izložba „Međuprostor“, na kojoj će biti predstavljeni radovi devetoro umetnika mlađe generacije iz Republike Srpske, biće otvorena večeras u 20 sati u Likovnoj galeriji i Galeriji Artget KCB. Reč je o projektu Muzeja savremene umjetnosti iz Banjaluke, koji ima za cilj predstavljanje recentne umetničke scene Republike Srpske, razvijene u periodu nakon Dejtonskog sporazuma i formiranja ovog entiteta, kao i osnivanja Akademije umetnosti u Banjaluci 1998.

Izložba „Međuprostor“, na kojoj će biti predstavljeni radovi devetoro umetnika mlađe generacije iz Republike Srpske, biće otvorena večeras u 20 sati u Likovnoj galeriji i Galeriji Artget KCB. Reč je o projektu Muzeja savremene umjetnosti iz Banjaluke, koji ima za cilj predstavljanje recentne umetničke scene Republike Srpske, razvijene u periodu nakon Dejtonskog sporazuma i formiranja ovog entiteta, kao i osnivanja Akademije umetnosti u Banjaluci 1998. Na izložbi će biti zastupljeni radovi realizovani u različitim vizuelnim medijima – od slikarstva, fotografije, printa, videa, animiranog filma, objekata do instalacija. Komunikacijske relacije među izloženim delima izvedene su kroz nekoliko simultanih umetničkih strategija, koje se odnose na preispitivanje ličnog i umetničkog identiteta u specifičnom društvenom i političkom kontekstu. Kako se navodi u pozivu ove izložbe, ona inicira istraživanje i aktiviranje istorijskog, geografskog, kulturološkog i filozofskog fenomena mesta, i sofisticirano umetničko pozicioniranje u globalnim tokovima savremene vizuelne scene.
Osim Vese Sovilja, umetnika internacionalnog renomea, sarajevskog đaka i jedinog predstavnika starije generacije, ostali učesnici ove izložbe su umetnici mlađe generacije i đaci banjalučke akademije – Ana Banjac, Sandra Dukić, Boris Glamočanin, Nenad Malečević, Miodrag Manojlović, Radenko Milak, Mladen Miljanović i Zvjezdana Veselinović. Kustoskinje izložbe i autorke teksta u katalogu su Dunja Blažević – direktorka Centra za savremenu umetnost u Sarajevu i Sarita Vujković – kustoskinja Muzeja iz Banjaluke. Izložba „Međuprostor“ moći će da se pogleda do 3. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari