Čuveni britanski hevi metalci održali koncert u Beogradu: Ajron Mejden se nikada ne predaju (VIDEO, FOTO) 1Foto: Stanislav Milojković

U ritmu kultnog britanskog benda Ajron Mejden večeras je skakalo i horski pevalo 15.000 fanova u rasprodatoj Štark areni, a pevač Brus Dikinson rekao je pri kraju koncerta da su svi ljudi, ma odakle bili, koji dolaze na njihove svirke – članovi Mejden bratstva.

Da je Iron Maiden jedna vrsta bratstva, sestrinstva i međunarodne religije videlo su danas tokom dana kad je Beograd bio u znaku fanova pristiglih iz Srbije i regiona jednog od najvećih svetskih bendova svih vremena, koji su šetali u prepoznatljivim majicama sa maskotom Edija.

Posle Zagreba u nedelju uveče, Beograd je bio druga stanica na prvoj Mejden turneji posle pandemije korone, koja je prekinuta pre dve godine usled zaraze koja se širila svetom. U dugim danima karantina, kada je tura “Legacy of the Beast” otkazana, Mejdeni su snimili album “Senjutsu”, inspirisan Japanom i samurajima, pa su tri pesme – naslovna, “Stratego” i “Writing on the Wall” – otvorile beogradski koncert. Naravno, maskota Edi pojavio se na stejdžu u liku samuraja, kao redovni deo svakog Mejden spektakla.

Zatim je sledila revija starih hitova – a Mejdeni ih imaju za makar 20 dvočasovnih koncerata – od “Reveletions”, Blood Brothers”, epske “Sign of the Cross”, “Flight of Icarus” (gde se na bini pojavio stilizovani mitski Ikar)…

Kao i uvek, “Fear of the Dark” je bio špic svirke, kao jedna od najomiljenijih pesama obožavalaca Brusa Dikinsona, Stiva Harisa i drugova, da bi se zvanični do koncerta završio numerama “Hallowed be the name”, “The Number of the Beast” i himnom benda sa prvog albuma – “Iron Maiden”.

Dva bisa – na prvom neverovatna “The Trooper”, “The Clansman” i “Run to the Hills”, a na drugom bisu – uz reči čuvenog govora Vinstona Čerčila na početku Drugog svetskog rata (“We will never surrender…” – skoro ubitačna “Aces High”. Poruka je bila jasna – Iron Maiden se nikada neće predati, što dokazuje njihova slavna istorija i popularnost koja ne prolazi ni 47 godina od osnivanja grupe.

Tradicionalno, kao i svaki koncert britanskih majstora hevi metala, kada su se svetla u hali upalila, završen je sa Monti Pajton pesmicom “Uvek gledaj vedriju stranu života”, koja je puštena sa razglasa.

Tokom koncerta, kao što je i najavljeno – osim maskote Edija na sceni Štark Arene su se našli i veliki avion Spitfajer, te razna druga čudesa spektakularne pirotehnike i ekstravagantne scenografije.

Bio je ovo sedmi koncert Mejdena u Srbiji od 1981. godine, kada su prvi put svirali pred domaćom publikom na Beogradskom hipodromu, što će reći – Mejdeni su i u zenitu karijere izuzetno cenili fanove iz Srbije, a čak dva puta u tom periodu od 40 godina – planetarnu turneju su počinjali iz Beograda (1986. i 2009.) Ni ne čudi stoga da je Iron Maiden grupa koju Beograd obožava i uvek se jedni drugima obraduju.

Za najnoviju turneju Mejdeni su se 26 dana spremali u Splitu, gde su u hali “Lora” vežbali za predstojeće svirke. Zanimljivo, njihov prvi pevač Pol Di’Ano posetio ih je na zagrebačkom koncertu, u invalidskim kolicima, jer se već nekoliko godina oporavlja u staračkom domu u istočnom Zagrebu od posledica niza komplikovanih operacija.

Hvala Novaku

Mejdeni su veliki ljubitelji tenisa, pa su se posle izdavanja poslednjeg albuma zahvalili i Novaku Đokoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari