bambie thugFoto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

Irsku ove godine na Evroviziji predstavlja Bambie Thug, nebinardna osoba koja je prošla u finale nakon prvog polufinala.

Bambie Thug dobro stoji na kladionicama pred finale, gde se nalazi na petom mestu favorita, sa 6% šanse za osvajanje ovog takmičenja.

Bambie Thug rođena je kao Bambi Rej Robinson 1993 godine u Makromu u Korku, u Republici Irskoj, od majke Irkinje i oca Šveđanina.

Vrlo rano dijagnostifikovan joj je poremećaj pažnje ADHD (hiperkinetički ili hiperaktivni poremećaj), a rano se deklarisala i kao nebinarna osoba koja koristi zamenice „oni/njih“ (they/them).

Izjavili su da „nisu ljuta osoba“, nego da se bes skuplja i iskazuje kroz muzičke nastupe, a u slobodno vreme povremeno su se maskirali u princezu kako bi uveseljavali decu sa posebnim potrebama.

Selidba u London je došla zbog plesne stipendije, ali trening za balerinu je prekinut nakon loma ruke, nakon čega su započele muzičke studije.

Svoju majku ističu kao najveću podršku i kažu da su oduvek želeli da budu u centru pažnje, a da su sebe pronašli tek u Londonu.

„Kreativni svet je sjajan, ali istovremeno i vrlo težak. Morate da budete baš otporni.“

Bambie Thug van svih žanrova

Bambie Thug svoju muziku opisuju kao „vidža-pop“, po ravnoj ploči sa slovima, brojevima i ponekad još nekim simbolima, a koja se koristi za razgovaranje sa demonima ili duhovima preminulih.

„Moje stvari su hajperpank avantgardni elektro-pop. Zovemo to grit pop ili rot, ali odnedavno smo smislili i termin ’vidža-pop’.“

Sve to došlo je iz želje izbegavanja kalupa i strogog definisanja muzičkog stila, koji smatra fluidnim baš kao i svoj rodni identitet.

Veruju da je hevi metal muzička zajednica koja se proširila da obuhvati više žanrova i koja u potpunosti prihvata LGBTQ+ zajednicu.

Omiljeni muzički autori Bambie Thug su Doli Parton, Britni Spirs, Nina Simon, Pol Sajmon, Džoni Mičel i bend Led Zeppelin.

Veliki hit Tsunami snimljen je 2022. godine i privukao je veliku pažnju slušalaca, a debitanska pesma Birthday objavljena je 2021. godine.

Bambie Thug ima tri EP izdanja: Psilocyber, High Romancy i Cathexis i nastupe na festivalima Download i The Greath Escape.

Praktuje neopagansko veštičarenje, što podrazumeva magiju pečata i manifestacije, kao i krvnu magiju tokom menstruacije.

Protiv je učešća Izreala na Evroviziji usled rata sa Palestinom i kao primer navodi isključivanje Rusije iz ovog takmičenja.

Izvor: Irish Mirror

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari