Kada se završilo glasanje u Australiji za izbor sto najboljih pesama svih vremena ispostavilo se da tu nema mesta za žene – ni jedna pevačica nije uspela da se plasira na ovu listu. Da stvar bude još interesantnija u glasanju je učestvovalo preko pola miliona ljudi, tako da je reč o izuzetno pouzdanom pokazatelju šta se na ovom kontinentu preferira od roka, popa, densa i hip-hopa.


Grandž sastav Nirvana iz Sijetla je prva na listi sa „Smells Like Teen Spirit“, dok su na drugom mestu Rage Against the Machine sa „Killing in the Name“. Nedavno preminuli Majkl Džekson ima dve pesme – „Thriller“ (26. mesto) i „Billie Jean“ (41).

Ono što čudi je to da na listi nema australijske pop zvezde Kajli Minog, ali ni najuspešnije pevačice današnjice Madone. Jedine predstavnice ženskog pola su članice grupa, kao što je to slučaj sa sastavima The Pixies i Massive Attack.

O ovom izboru će se sigurno još dugo vremena pričati u Australiji, pošto su pomenuti podaci već izazvali zaprepašćenje. Inače, najzastupljeniji izvođač je američki pevač Džef Bakli sa četiri pesme, od kojih su dve među prvih deset – „Hallelujah“ (3), „Last Goodbye“ (7), plus „Lover You Should Have Come over“ (56) i „Grace“ (69). Legendarni Bitlsi imaju samo jednu pesmu „A Day in the Life“ (24), uz Džona Lenona sa „Imagine“ (11).

TOP 10

1. Nirvana – „Smells Like Teen Spirit“

2. Rage Against the Machine – „Killing In The Name“

3. Jeff Buckley – „Hallelujah“

4. Joy Division – „Love Will Tear Us Apart“

5. Radiohead – „Paranoid Android“

6. Queen – „Bohemian Rhapsody“

7. Jeff Buckley – „Last Goodbye“

8. Red Hot Chili Peppers – „Under The Bridge“

9. Foo Fighters – „Everlong“

10. Led Zeppelin – „Stairway to Heaven“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari