kurt kobejnFoto: Rudi Keuntje / Zuma Press / Profimedia

Ime Kurt Kobejn, baš kao i naziv benda Nirvana, poznato je ljudima van okvira jednog muzičkog žanra i obožavanja jednog benda.

Na dan kada se navršava 30 godina otkako je preminuo Kurt Kobejn, neporecivo je da on nije zaboravljen, da se mnogi umetnici i dalje kunu u Nirvanine albume i da ih mnogi fanovi vrte na repeat.

Iz današnje perspektive svedostupnosti muzike i izobilja izvođača koji su samo na klik od nas na internetu i striming servisima, teško je zamisliti kako je jedan bend imao tako globalni uticaj.

Istina, grandž muzika možda kod nas nije bila baš toliko popularna kao u Americi i naročito rodnom Sijetlu, ali za Nirvanu se znalo i te majice nosile su se u vreme dok su starke još bile deo kontrakulture.

Ta muzika došla je kao odjek panka u nešto drugačijem ruhu, uzela bunt, bes i neshvaćenost, dodala im distorziju i osvojila mlade širom sveta koji su u tim umetnicima videli glasnogovornike svojih osećanja.

Priča seže dalje u prošlost od Nirvane, ali činjenica je da je vidljivost i popularnost ovog benda, za koju je bio zaslužan i sam Kurt Kobejn, doprinela da grandž postane mejnstrim.

Kurt Donald Kobejn rođen je 20. februara 1967. godine u Aberdinu u državi Vašington, gde je u srednjoj školi upoznato Krista Novoselića, sa kojim je oformio bend.

Nirvana je nastala kada im se na bubnjevima pridružio Čed Čening i prvi album, pod nazivom Bleach, izdali su 1989. godine za kuću Sub Pop iz Sijetla.

To je tada bio nezavisni lejbl i želja da izdaju album baš za njih odgovarala je Kurtovom senzibilitetu nekog ko želi da bude protiv establišmenta.

Ujedno, polako je krenuo da se pojavljuje razdor između dve strane Kobejnove ličnosti – one koja je želela da ostane anoniman i one koja je želela da bude poznat.

Drugi album doneo je novu kuću, DGC Records, kao i novog bubnjara, Dejva Grola i tada je snimljen Nevermind, jedan od najuticajnijih albuma sa početka 90-ih.

Kurt Kobejn bio je jedan od najpopularnijih frontmena početkom 90-ih

Posebno se izdvaja pesma Smells Like Teen Spirit sa prepoznatljivim videom u srednjoj školi, ali ne treba zaboraviti ni pesme Come as You Are, In Bloom i Lithium.

Smells Like Teen Spirit toliko se puštala na svim stanicama da se smučila bendu i Kurt Kobejn na nekim kasnijim koncertima nije hteo ni da je sviraju.

Zanimljivo je istaći da je naziv aluzija na nešto što je napisala jedna njegova bivša devojka, jer je Teen Spirit bio naziv parfema koji je on koristio.

Kurt Kobejn pisao je tekstove koje su obuhvatale lepezu mračnih osećanja, mržnju prema sebi, želju za pobunom, a sve to fanovi su shvatali kao neku vrstu kontre glem rok sceni koja je vladala 80-ih.

Svi su tada čuli za reč grandž i Nirvana je postala jedan od 4 velika benda ovog žanra, zajedno sa sastavima Pearl Jam, Soundgarden i Alice in Chains.

Uz rast popularnosti benda, svi su hteli da znaju više o Kobejnu, što je umogome uticalo na njegovo ionako poljuljano mentalno zdravlje i samopouzdanje.

Počele su priče o korišćenju heroina, u kome je uživao zajedno sa suprugom Kortni Lav, takođe muzičarkom, a tabloidi su koristili svaku priliku da ih stave na naslovne strane.

To se nastavilo nakon rođenja njihove ćerke Franses Bin, kada su se pojavili navodi da je Lav koristila heroin sve vreme tokom trudnoće.

Oni su nakratko izgubili i starateljstvo nad njom, ali su ga brzo i povratili, a Nirvana je potom snimila treći i poslednji album In Utero.

Tada je došao njihov verovatno najbolji koncert, akustični za MTV, koji je iznenadio i oduševio ne samo one prisutne na licu mesta, nego i one koji su gledali na televiziji kasnije.

Uprkos svemu tome, Kurt Kobejn i dalje je imao problema sa drogom i u martu 1994. godine hospitalizovan je u Romu zbog overdoziranja, a pet dana kasnije vratio se u Sijetl.

Kurt Kobejn je tragično završio život

Već 8. aprila, mrtvog ga je pronašao električar i utvrđeno je da se ubio puškom 5. aprila, sa 27 godina, čime se u ozgloglašenom „Klubu 27“ pridružio Džimiju Hendriksu, Džimu Morisonu, Dženis Džoplin…

Trenutak njegove smrti bio je predmet brojnih diskusija i teorija zavere, koje su išle od toga da je krivac bila Kortni Lav, pa sve do onih koje su uključivale Sleša iz benda Guns N’ Roses.

Svet je tada rastužen i brojni fanovi ostali su bez idola, neke stanice su rekle da je umrla muzika, a Nirvanin uticaj nije jenjavao ni u narednih par decenija.

Sve više se pričalo i o drugim stranama Kobejna, društvenom aktivizmu, borbi protiv seksizma, rasizma, homofobije i seksualnog uznemiravanja.

Bend je javno rekao više puta da na svojim koncertima na želi nikog ko mrzi ljude druge rase, seksualnog opredeljenja ili pola, a nastupio je i na skupu podrške gej pravima.

Protiv homofobije i seksizma borio se tako što bi obukao haljinu i rekao da svako može da nosi šta hoće, bez obzira na to koga voli i kog je pola.

Kurt Kobejn je u oproštajnoj poruci, između ostalog, napisao i „Bolje je izgoreti nego izbledeti“ i to i jeste bilo u skladu sa njegovom životnom filozofijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari