BBC se oglasio o Letu 3: „Pravila su jasna, dve stvari ne možemo tolerisati“ 1foto: Printscreen/YouTube/HRT Dora

Organizatori Evrovizije upozoravaju da imaju stroga pravila kada je u pitanju najgledanija TV emisija.

Dok su neki oduševljeni antiratnom porukom koju su pročitali iz pesme „Mama ŠČ!“ U Letu 3, drugi su zgroženi i zahtevaju diskvalifikaciju jer ih „jadni mali psihopata” previše podseća na Vladimira Putina i smatraju to političkim mešanjem u pesmu.

Pozvali smo Bi-Bi-Si, koji ove godine organizuje finale Evrosonga u Liverpulu, i pitali ih šta misle o mogućoj diskvalifikaciji hrvatske pesme.

Priprema predstave

„Pesma Evrovizije (ESC) je porodična zabavna emisija i EBU očekuje od svih učesnika da obezbede da svi umetnici i delegacije to imaju na umu, kao i vrednosti ESC, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu na golotinju, seksualne konotacije i uopšte provokativnost.

Pored toga, pravila takmičenja za Pesmu Evrovizije navode da će se svi takmičari pridržavati vrednosti ESC-a i EBU-a i ne smeju da dele nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti sa vrednostima ESC-a i/ili mogu dovesti do takmičenja. loše reputacije. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umetnika u svakom trenutku, bilo pre takmičenja, na ili van bine tokom događaja“, rekli su nam iz Kancelarije za komunikacije takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Mrle i Prlja i dalje nisu zabrinuti.

„BBC ne seče jaja. Ako Bi-Bi-Si seče jaja, mogli bismo da budemo bend bez jaja, ali to se neće desiti“, rekao je Mrle, a Prlja dodao: „Voze levom stranom, pa seku samo desnom. „.

Najnoviji primer diskvalifikacije zbog političkog mešanja je iz 2021. godine, kada je Belorusija izbačena iz takmičenja zbog primedbi da se u tekstu ruga masovnom protestnom pokretu protiv dugogodišnjeg beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

„Mislim da je jedino pošteno, pošto je EBU diskvalifikovao Belorusiju 2021. godine, da se ove godine diskvalifikuje Hrvatska. Pesme govore bukvalno o istoj stvari, samo sa suprotne strane. A tome nije mesto na sceni Evrovizije“, kaže jedan od komentatori na Tviteru.

Beloruska pesma „Ia nauchu tebia” izazvala je tada oštre reakcije, a nekoliko sati nakon objavljivanja Change.org je pokrenuo peticiju kojom poziva na diskvalifikaciju Belorusije sa Evrovizije 2021. zbog stihova koji su tumačeni kao veličanje „političkog ugnjetavanja i ropstvo“. Za dvanaest sati prikupili su preko hiljadu potpisa. Nekoliko sajtova Evrovizije saopštilo je da će prestati da pokriva Belorusiju.

Dva dana nakon objavljivanja pesme, Evropska radiodifuzna unija (EBU) izdala je saopštenje u kojem se navodi da pesma nije u skladu sa pravilima takmičenja zbog svoje političke prirode. Belorusima je naknadno data mogućnost da ponovo pošalju izmenjenu verziju pesme ili da izaberu drugu pesmu, piše Jutarnji list.

Predložena je druga pesma pod nazivom „Pesnia pro zaitsev (Pesma zečeva)“, koju je EBU ponovo odbio, čime je Belorusija diskvalifikovana sa takmičenja 2021. EBU je izdao saopštenje u kojem se kaže: „Zaključeno je da je nova aplikacija takođe u suprotnosti sa pravilima takmičenja koja obezbeđuju da se konkurencija ne instrumentalizuje ili dovede na loš glas”.

2016. godine prašinu je podigla i predstavnica Ukrajine Džamala svojom pesmom „1944” koja govori o sovjetskim zločinima nad krimskim Tatarima. Komitet za medijsku politiku ruske Dume zatražio je da Ukrajina bude diskvalifikovana zbog slanja političke poruke i kršenja pravila takmičenja. Evropska radiodifuzna unija navela je da pesma nije politička i dozvolila je Jamali da nastupi.

Jedan od najpoznatijih evrovizijskih skandala bio je 2017. godine, kada je Rusiju trebalo da predstavlja Julija Samojlova. Međutim, uoči Pesme Evrovizije, ispostavilo se da je pevačica posetila Krim 2015. godine, već posle ruske okupacije, što je bilo protivno ukrajinskom zakonu. Tako je ukrajinska služba bezbednosti zabranila pevačici ulazak u zemlju i automatski je diskvalifikovala sa takmičenja.

Politički skandal

Grupa Hatari, koja je te godine predstavljala Island, pobrinula se za politički skandal 2020. godine. U trenutku kada je objavljeno da su iz publike osvojili 186 poena, članovi grupe su pred kamerama podigli zastavu Palestine. Zbog ovakvog postupka njenih predstavnika islandska televizija RUV kažnjena je sa 5.000 evra.

Što se golotinje tiče, to ne bi trebalo da bude na sceni inače slobodoumne i tolerantne Pesme Evrovizije. Reprezentativac Belorusije sa umetničkim imenom Ivan je 2016. želeo da nastupi na golu sa vukovima, ali se to, po svemu sudeći, nije dopalo šefovima takmičenja jer je bio obučen u polufinalu. Moguće je da je to bio razlog zašto nije prošao u finale.

Šta kaže na poruku Bi-Bi-Sija Jutarnji list je pitao Tomislava Štengla, urednika Dore, i on je sasvim jasan:

„Pravila su pravila i veoma su precizna. Moramo da ih poštujemo. Na Evrosongu nema političkih poruka. Takođe, niko do sada nije bio gol na bini, pa neće ni sada. “

Međutim, tu greši. Jednom se, međutim, na sceni pojavila gola zadnjica. Desilo se to 2017. Jedan mladić je iskoristio nepažnju organizatora, svukao pantalone i pokazao publici golu zadnjicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari