Dan posle inicijative „Da Gitarijada prezivi“ gradonačelnik Zaječara najavljuje moguće održavanje 1Ranija Gitarijada Foto: Glas Zaječara (arhiva)

Kako za sada stvari stoje, Gitarijade neće biti ni ove godine kao ni prošle.

Prošle godine najavljeno je da klasične Gitarijade neće biti već samo obeležavanje na nepoznatoj lokaciji bez publike uz vatromet i koncert Billy Idola. Od toga se kasnije odustalo.

Krajem juna Ničić je najavio ako epidemiološka situacija dozvoli Gitarijada će biti održana od 26. do 28. avgusta. Već poslednjeg dana jula, najavio je da možda Gitarijada neće biti održana.

Zvaničnog saopštenja grada Zaječara za sada nema, ali grupa ljudi u Zaječaru, oglasila se pismom da neće odustati od Gitarijade, već će oni nastaviti tradiciju i uraditi sve da se 54. Gitarijada ipak održi.

Kako sebe nazivaju Organizacioni odbor Gitarijade, građani Zaječara oglasili su se saopštenjem da li će ove godine biti održana 54. Gitarijada.

„Saznanje da ove godine neće biti Gitarijade rastužila je generacije Zaječaraca koje su odrastale uz jednu od najvećih manifestacija u ovom delu Evrope. Dok se u gradu i okolini održavaju festivali, koncerti i sportska takmičenja, Gitarijada nestaje u tišini, bez ikakvog zvaničnog obrazloženja. Stoga će u narednim danima Zaječarci pokazati da Gitarijadu ne žele da pošalju u istoriju već je ostave u sadašnjosti i prenesu generacijama koje dolaze“, stoji u saopštenju ove grupe ljudi.

Redakcija Glas Zaječara pokušala je u danima za nama da dođe do informacije da li će 54. Gitarijada u Zaječaru biti održana ali odgovora do sada nema.

Podsećamo, 2020. godine tačnije, 18. avgusta, gradonačelnik Zaječara kazao je da klasične Gitarijade neće biti već samo obeležavanje na nepoznatoj lokaciji bez publike uz vatromet i koncert Billy Idola.

Od te ideje kasnije se odustalo.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić 27. juna tekuće godine, saopštio je da je održan pripremni sastanak pred sednicu Organizacionog odbora 54. “Gitarijade – Zaječar”, i ako epidemiološka situacija dozvoli, manifestacija će biti održana 26. – 28. avgusta 2021.

Međutim, već 31. jula 2021. godine Ničić je kazao sledeće: „Ukoliko se i kod nas tzv. “četvrti talas” zahukta posledica će biti, najverovatnije, i ove godine otkazivanje “Gitarijade” predviđene za zadnju nedelju avgusta meseca ali i brojnih manifestacija u septembru“.

Za sada se povodom Gitarijade ne oglašava niko. Ćute i iz GU Zaječar, a ćute i iz Organizacionog odbora. Jedino se oglašavaju građani i ljubitelji roka, koji ne žele da i ova godina prođe bez Gitarijade, pošto su mogli koncerti Cece, Roštiljijada, Guča i Beer Fest, onda može i Gitarijada da se održi.

Ostaje samo ovo što je rečeno 18. avgusta 2020. godine: Ničić je istakao i to da će novac predviđen za Gitarijadu biti upotrebljen za mnogo pametnije stvari, infrastrukturu, i za opremanje škola.

U toku pisanja teksta oglasio se gradonačelnik Zaječara Boško Ničić povodom održavanja 54. Gitarijade u Zaječaru.

„Postoji velika mogućnost da, na osnovu procene i mišljenja ZZJZ i nadležnih zdravstvenih službi, bude organizovana 54. zaječarska “Gitarijada” i ulaz, kao i rad i posluživanje gostiju hranom i pićem, i izveštavanje predstavnika medija, biće omogućen samo onima koji su primili obe doze vakcine, imaju potvrdu o preležanoj covid-19 infekciji ili PCR test ne stariji od 48 h od početka iste. Na ulaznim kapijama dežuraće, ukoliko se održavanje dozvoli, ovlašćena službena lica za legitimisanje, koja će proveravati matične brojeve na sertifikatima i potvrdama sa ličnim kartama (ili bilo kojim dokumentom koji ima sliku i JMBG), te zloupotreba tuđih potvrda i sertifikata neće biti moguća“.

Štab VS će verovatno, takođe na osnovu mišljenja ZZJZ, omogućiti održavanje i jesenjeg “Zaječarskog vašara” /6-9.09./ uz iste epidemiološke uslove koji su važili i za julski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari