Dragoceno je pevati o ženskim iskustvima u vremenu kada su one ugrožene: Peca Popović o albumu „Biljur” 1Foto: Una Miletić

– Kultura se nekada najbolje brani muzikom – primetio je rok kritičar Petar Peca Popović na promociji novog albuma Bilje Krstić i orkestra Bistrik, pod nazivom „Biljur”, sinoć u prostorijama Jugotona.

Atmosferu promocije ustoličio je veliki broj posetilaca, a etno muzičarka Bilja Krstić zahvalila se svima koji su učestvovali u stvaranju albuma, njegovom izdanju kao i govornicima glumici Gorici Popović i Peci Popoviću, koji su joj kako je rekla: „od početka puta bili vetar u leđa“.

Album koji je izašao u izdanju Jugoton Kroacija rekordsa, već je obišao regiju i svet, a pesme su podignute na digitalne platforme.

Dragoceno je pevati o ženskim iskustvima u vremenu kada su one ugrožene: Peca Popović o albumu „Biljur” 2
Foto: Una Miletić

Gorica Popović se ovom prilikom prisetila prvog susreta sa Biljom.

– Pamtim jedan od tih divnih trenutaka, sredina 70-ih, godina, prošlog veka, pozorište Dadov, proba grupe Suncokret. „Ovo je Bilja, naša nova članica“, kaže šef Bora (Đorđević) i predstavlja nam jedno vižljasto devojče, kratke, muške firzure, skromnog, odmerenog ponašanja i držanja i neodoljivog niškog akcenta. Pokazaće se, vrlo brzo i zastrašujuće preciznog sluha i muzikalnosti, dakle Bilja – kazala je Gorica.

Ona se upitala – ko bi tada pomislio da će devojče izrasti u ovo što je danas – vrhunska umetnica, moćni čuvar tradicije, istraživač bogate muzičke baštine, perfektni interpretator muzičkog blaga u novom, originalnom ruhu.

– Prošlo je gotovo pola veka, a Bilja fantastičnom upornošću i ljubavlju uspeva da na svetlost dana iznese drage i zaboravljene note čitavog Balkana, ne priznajuči njegove granice, ignorišući ograde i predrasude – istakla je Gorica Popović i dodala da je album slušala sa uživanjem i divljenjem.

Prema njenim rečima, pesme sa izdanja pune su topline i emocija, perfektno otpevane i odsvirane, a aranžman krasi dosta pameti i dara.

– Vrhunski, svetski! I ima li boljeg dokaza za to od Evropske nagrade, koja je upravo stigla. Uživaćete u sjajnom materijalu – kazala je Gorica povodom „Biljur” albuma.

Potom se osvrnula na pomenuti momenat upoznavanja sa Biljom Krstić i zaključila da je ta godina i taj trenutak bio početak jednog sjajnog prijateljstva sa velikom umetnicom i ništa manje važno, sjajnim čovekom.

https://www.youtube.com/watch?v=VjOIiOG4nZ4&list=PLV3pi2BDwBG3SJe7y8IiLZNlRLX3b4NwS&index=1

Povodom „Biljur”-a, Peca Popović je primetio nosi muški naziv, iako je zapravo ženski konceptualni album.

– Posle puno godina imamo koncept ploču u našoj sredini. Pevati o ženama i njihovim iskustvima, danas, u vremenu kada su žene ugrožene raznim progonima i maltretiranjima dobija posebnu vrednost. Ja mislim da je to jako dragoceno – zapazio je Peca Popović.

To nisu samo pesme iz zemlje, kazao je rok publicista, već iz onoga što „neko zove region, a mi zovemo emotivni zavičaj“.

– Kultura se nekada najbolje brani muzikom. Kada jedna kultura ostane bez svog zvuka i jezika, ona više nije kultura. Zato je važno ovo što Bistrik radi i zato se ja klanjam pred mojom drugaricom Biljom, što je izdržala i kroz svoj put provela toliko važnih i dragih muzičara, pogotovu devojaka koje su ostale verne Bistriku, i koje čine čast muzici. Divno je što spremaš naslednike – poručio je Peca, Bilji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari