ESTAM World Music Festival od 12. do 14. avgusta u Kragujevcu 1

Studentski kulturni centar Kragujevac u partnerstvu sa platformom MOST Bridge For Balkan Music i organizacijom Multikultivator predstavlja 5. izdanje ESTAM World Music Festivala koje će biti održano od 12. do 14. avgusta 2022. u Velikom parku u Kragujevcu.

Brojna istraživanja pokazala su da muzika i glasovi imaju fantastičan uticaj na razvoj biljaka.

Zato ovog leta ESTAM World Music Festival ušuškan u zelenilu predstavlja posebnu kolekciju – muzičku baštu sa retkim, pažljivo odabranim primercima sa Kube, Molučkih ostrva u Indoneziji, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije i naravno Srbije.

Nepredvidiv poput prirode Estam WMF je doživljaj za svakoga – od pasioniranih ljubitelja world music-a do radoznalaca otvorenog srca.

„Izujte se i zakoračite.

Osetite tlo pod svojim nogama.

Osetite svoje noge u travi.

Uzemljite se pre nego što se otisnete u ESTAM muzički svemir2, poručuju organizatori.

Ove godine festival ESTAM će bit održan u Velkom parku u Kragujevcu pod sloganom „Uzemljeni svemir“.

Multikulturalni sastav BOI AKIH (Holandija/Molička ostrva/Gvineja/Mađarska) predstaviće svoj aktuelni projekat „Storyteller“.

Na ovom muzičkom putovanju punom neočekivanih susreta moderan džez i improvizovana muzika prepliću se sa tradicionalnom muzikom iz čitavog sveta.

Sastav SKI TRIO (Severna Makedonija/Sjedinjene Američke Države) je muzička kreacija kompozitora, aranžera i kontrabasiste Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića.

Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa internacionalnim karijerama, napravili su super-grupu koja, čvrsto utemeljena na balkanskoj tradiciji donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

Ana Carla Maza (Kuba/Francuska) vrlo mlada napušta svoje roditelje i Kubu kako bi u Evropi pronašla podršku i prostor za sopstvene kompozicije i muzički izraz.

Ona iznova otkriva svoje korene i muzičko nasleđe Latinske Amerike obogaćene džez improvizacijama, zategnute klasičarskom sviračkom tehnikom u koliko nežnim toliko i razuzdanim kompozicijama i pesmama na španskom, francuskom i engleskom jeziku.

Ovaj one-woman muzički projekat razoružava i one najtvrđe na ušima.

Koncertni program zatvara beogradski Tapan – projekat koji vešto izbegava kategorizacije iako je utemeljen u elektronskom zvuku.

Nastao kao studijski projekat Tapan je evoluirao u kvartet gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i jedinstvenog pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma.

Ulaz na sve programe 5. ESTAM World Music Festivala je besplatan

U svom edukativnom segmentu ESTAM predstavlja radionicu tradicionalnog pevanja sa Svetlanom Spajić, koja će trajati od petka 12. do nedelje 14. avgusta u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac.

Učešće na radionici je besplatno, a broj polaznika je ograničen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari