Koncert bendova Trese.Lupa.Udara, Eva Braun, Bas i stega i Bili Andol biće održan u subotu, 29. avgusta, u okviru FreeDom Art festivala u dvorani Apolo u Pančevu od 21 sat.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Trese.Lupa.Udara je ad-hoc postava, koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara plus vokal), Švaba (Električni orgazam, bas i vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, Popečitelji, bubnjevi), uz prateće vokale koje izvode Manja (Disciplin A Kitschme) i Đurđica (The Restless). Repertoar T.L.U, kako i samo ime kaže, baziran je na Kojinoj muzici (na tekst Gorana Gajića) iz filma „Kako je propao rokenrol“, ali ponekad uključuje i srodne rock-standarde, kao i glam-rock himne.

Do pojave grupe Eva Braun, vojvođanski grad Bečej nije postojao na rock mapama naše zemlje. Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i LJuba Rajić (bubnjevi) počeli su da slušaju muziku i komponuju posle smrti DŽona Lenona, a prve demo snimke uradili su 1985. godine. Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine. Debi album snimali su od februara do aprila 1992. godine, u strudiju „Do Re Mi“ u Bukovcu, nadomak Novog Sada, „Prisluškivanja“ koji se u prodaji pojavio 5. oktobra 1992. godine, tačno na dan kada je obeležavana tridesetogodišnjica izlaska prvog singla The Beatles-a, „Love me do“. Iako izdavanje albuma nije bilo adekvatno marketinški propraćeno, uticajni ljudi iz domaće muzičke industrije su ga zapazili, tako da Eva Braun u redovima svojih fanova dobija Gordana Paunovića, Momčila Rajina, Petra Janjatovića, Bojana Žikića, Nebojšu Pajkića, Tomislava Grujića i Dinka Tucakovića, koji je u to vreme bio umetnički direktor Muzeja jugoslovenske kinoteke.

Sastav Bas i Stega nastao je u avgustu 2011. godine. Bas i Stega su Siniša Stupar (bubnjevi), Miroslav Sekulić Bata (bas), Stevan Đorđević (gitara, prateći vokal) i Vlajić Dragan Gale (gitara i vokal). Muzika koju izvodi Bas i Stega je uglavnom instrumentalna. Zasniva se na stabilnim ritmovima, koji su podržani razigranim bas linijama. Sve je obojeno psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara. Mešavina je raznih muzičkih pravaca (dub, funk, post rock, jazz). Ime Bas i Stega, nastalo je nakon igranja početnim slogovima imena, kao odgovor na pitanje „Ko smo mi to?“- Ba(Bata), Si(Siniša), Ste(Steva), Ga(Gale). U februaru 2012. Snimili su demo album „Zabava Badava“ u Staroj Pazovi. U junu 2012. pobedili su na „Šumadijskom demo festu“ u Kragujevcu po odluci stručnog žirija. Nakon toga usledile su mnoge svirke, a u avgustu 2012. i „Zaječarska gitarijada“. Bas i Stega proglašeni su za pobednika 46. „Zaječarske gitarijade“ po odluci stručnog žirija. Krajem 2012 izbacuju prvi EP: „Ustaj sad!“sa četiri pesme (Vožnja, Poljana, Sa Đavolom kule gradim i Ustaj sad!). Početkom 2015. godine bend objavljuje album na Youtube kanalu, uz spot za pesmu „Vožnja“, kreće u promociju albuma.

Billy Andol je uzbudljivi Indie/Alternative bend iz Sarajeva, koji je nastao 2009. godine. Do sada su objavili dva studijska albuma: „Johnny Album“ (Ekipa 2011) i „Kako je Billy pokušao da preplovi svetska mora i šta mu se desilo na tom putovanju“ (Ekipa 2012). Treći album pod nazivom „Linije“ bend objavljuje za izdavačku kuću Dallas Records a njihov prvi najavni singl „Balkon“ sa ovog albuma beleži veliki uspeh u regionalnim medijima. U aprilu ove godine ostvario je prvo mjesto na prestižnoj regionalnoj top listi Domaćica i trenutno je jedan od najaktuelnijih singlova u regionu. Eksperimentisanje sa zvukom, neobična poezija i izrazito energični nastupi su stvari koje karakterišu ovaj bend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari