Glamur i oštrica ulice 1Foto: Stanislav Miljoković

Kakav samo početak! Dve viteškinje i njihov vrli vitez alternativnog rocka, definitivno su u ruke primili svoje vladarsko žezlo i krunisani su tako za pravi kraljevski trijumvirat na startu ovogodišnjeg EXIT-a.

Njihovo ime je Repetitor, a njihova uskovitlana buka i bes i ono uznemirujuće grebanje i milozvučno režanje, umnoženi su pojačanim udarima srca okupljenih hiljada ispred Glavne bine.

NJihov ples neobuzdane divljine na sceni, u trouglu koji među sobom čini ovo troje predivnih bića, apsolutno je veličanstven. Kakva je ovo samo bila megalopoliska propoved na strujnim udarima, kakva samo električna pripovest iz gradskih pustinja i prašuma, ispisana minobacačima nerava upletenih u žice i palice. Nenadmašno!

Britanski Bastille u nastavku, pak, nisu isprva priredili baš neki spektakularni ‘Pad Bastilje’, ali su nas svejedno do kraja ubedili da je ovde reč o jednom od najboljih alternativnih egzemplara momačkog pop-rock benda u današnjici, sa plesnim izrazom koji priziva emotivnost novog milenijuma i sa tek toliko oštrice da zazvuče dovoljno opako u svom zaraznom višeglasju.

No, ne odbacujte ih olako! Sve frenetičniji i temperamentniji kako je vreme odmicalo, Bastille vam na vrhuncu isporučuju perfektnu polifoniju i prilježno muziciranje poput kakve prave mini-simfonije, u čemu prepoznajete jedan nesumnjiv talenat aktuelnog datuma i to od formata. Usput, njihova video podrška zbilja je impresivna, na potezu od smaragdne šume, preko plesa geometrije, gradskih panorama i saobraćajnica, sve do kakve Rubikove kocke na speed-u. Glamur živopisnog putovanja.

Ali, da sve bude i zaista glamurozno bez greške ove uvodne večeri, zahtevalo je još i jednu Ellie Goulding na Glavnoj bini. Ellie, Ellie, grmelo je iz publike EXIT-a pod vatrometom, a podigle su se uvis i kartonske makete sa njenim likom! Spiritualan početak, deliričnih obrisa u svemiru svetala, prefinjen video i glas Gouldingove koji dominira svojim prizivanjem magije ženske samosvesti. Ova mlada autorka koju obožavaju milioni, nastavlja korak dalje od dana Lily Allen na EXIT-u onomad, definišući u svom senzibilitetu spoj ulične oštroumnosti i onoga što je glamurozni ‘cool’ današnjice u popularnoj muzici. Dala je sve od sebe, zaista, a i njen raspoloženi bend isto tako. Iako nam, iskreno, ne bi uopšte smetalo da su Repetitor nastupili još jednom odmah zatim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari