“Hit Parade” dugo očekivani album Roizin Marfi konačno objavljen 1Foto: Nik Pate

Roizin Marfi objavila je svoj dugo očekivani album „Hit Parade“.

Album je producirao autor elektronske muzike DJ Koze, a objavljen je za izdavačku kuću Ninja Tune.

Kako prenosi Lampshade Media polimatičarka u svakom smislu te reči, Roizin Marfi (Róisín Murphy) svakom izdanju daje potpuno svež i poseban vizuelni identitet, a očaravajući album „Hit parade“, koji je u petak 8.9. objavljen za Ninja Tune, nije ništa drugačiji. Pod nadzorom same Roizin Marfi, vizual za album je umetničko delo koje predstavlja nju samu, stilizovan u foto-montaži kao slika generisana veštačkom inteligencijom (AI), koju potpisuje umetnica Bet Frei (Beth Frey). Grafički dizajn radio je Braulio Amado (Bráulio Amado), a u izradi kreativnog studija Object & Animal (Object & Animal – koji su ranije radili sa FKA Twigs, Caroline Polachek i Shygirl).

Marfi opisuje kreativnu viziju iza „Hit parade“

“Hit Parade” dugo očekivani album Roizin Marfi konačno objavljen 2
Foto: ALbum cover Hit parade

„Pre otprilike pet meseci počela sam da vidjam čudna prividjenja koja su bila materijalizovana širom interneta. To je bila pojava ogromne količine slika generisanih veštačkom inteligencijom (AI). Tada sam bila fascinirana time i posebno mi je privukao pažnju rad umetnice Bet Frej. Postoji sinestezija, ASMR (autonomni senzorni meridijanski odgovor) vibracija u muzici “Hit Parade” i u Betinom radu sa veštačkom inteligencijom. Čudno je dodirljiv, čudno primamljiv… Odlučila sam da se ne bacim na AI, bilo je previše mogućnosti, a nedovoljno kontrole. Umesto toga, koristeći pažljivo odabrane, gotove, ranije postojeće radove, ja sam se u njih postavila. Ovo je postignuto kombinovanjem slika sa veoma specifičnom fotografijom mene. Snimljena sam u potpuno istim pozicijama kao i Betini likovi u potpuno istom svetlu i koristeći kombinaciju fotošopa i različitih AI aplikacija, spojili smo vizuale zajedno”, kazala je Marfi.

“Hit Parade” dugo očekivani album Roizin Marfi konačno objavljen 3
Foto: Nick Pate

Osnova singla „Fader” poseduje hip hop sempl u duhu “D.a.i.s.y. Age” (De La Soul), koji umetnički slušaoca praktično prenosi u drugi nivo zvuka. Neprekidno mešanje i zamah brejkbit bubnjeva zvecka ispod lirizma Roizin, koja proročki peva – „krećem u susret svom stvaraocu, kada budem dobro spremna“. Lucidna instrumentacija i iskrivljeni vokalni efekti DJ Koze-a koriste se u celoj numeri sa grandioznim efektom, pružajući raskošno okruženje za napredovanje egzistencijalne razigranosti Roizin Marfi.

Singlu „Fader“ prethodili su „The Universe“, i „CooCool“, ali i white label izdanje u ograničenom tiražu „Can’t Replicate (12“ Edit)”, a koje je zapalilo klupsku scenu početkom godine. Puštali su ga i slavili Daniel Avery, Peggy Gou, Jamie xx i mnogi drugi. „Can’t Replicate“ je takođe korišćen kao zvučni zapis za reviju Chanel AW23 (jesen/zima ’23) na pisti tokom Nedelje mode u Parizu u martu ove godine.

“Hit Parade” dugo očekivani album Roizin Marfi konačno objavljen 4
Foto: Nik Pate

Sa albumom „Hit parade“, Marfi nastavlja svoju 30-godišnju karijeru koja se neprestano razvija, menjajući oblik, gledajući u budućnost udružujući snagu sa DJ Koze-om, a kako bi dočarala blaženu muziku koja vrvi od života i mašte. Hiper-moderan album koji je daleko od kritičnog i komercijalnog uspeha „Róisín Machine”, iz 2020. godine, ona dodatno učvršćuje Marfi kao potpunu i jedinstvenu na kreativnom vrhuncu, stalno radoznalu i nemirnog duha, kojoj nema premca.

Neprekidno pomerajući granice kako kod snimanju tako i u postavci uživo, sposobnost Roizin Marfi da bude izvođač u stalnom razvoju je spektakl sam po sebi. Od uživo emitovanih nastupa tokom pandemije na digitalnim platformama, do koncerata na Glastonbury West Holts Stage, Homobloc-u, , rasprodatim Brixton Academy, te festivalima Coachella i Primavera Sound, Marfi se stalno pojavljuje kao uzbudljiva umetnica koju morate da vidite po svaku cenu. Nakon što je prošlog meseca održala hvaljeni i rasprodati koncert u Rojal Albert Holu, ovog leta je dodatno učvršćena njena reputacija ikone živih nastupa, sa festivalskim kalendarom kao što su Melt Festival, Secret Garden Party, Mighty Hoopla, We Out Here i još mnogo toga. Ulaznice su u prodaji za njenu najveću predstavu u Londonu do sada u legendarnom Alexandra Palace-u u februaru 2024.

“Hit Parade” dugo očekivani album Roizin Marfi konačno objavljen 5
Foto: Nik Pate

Još od vremena njenog odrastanja u irskom gradu Arklou (Arklow), muzika kao da je zvala Marfi gotovo onog trenutka, kada je otkrila moć sopstvenog glasa sa 12 godina izvodeći pesmu „Don’t Cry For Me , Argentina” na malom porodičnom skupu. Marfi je zaronila na muzičku scenu nakon što je njena porodica otišla u Mančester kada je imala samo dvanaest godina. Kada su se njeni roditelji razveli i vratili u Irsku, sa njenih 15 godina, odlučila je da ostane u Engleskoj i živi sama, kako bi nastavila sa umetničkim poniranjem. Nakon kratkog flertovanja sa noise-om i pankom u Mančesteru, sa 19 godina je otišla u Šefild da bi uronila u klupsku scenu. Slučajan susret sa lokalnim basistom Markom Brajdonom (Mark Brydon) doveo je do toga da par formira proslavljenu grupu Moloko, a odatle Marfijeva ukrašena solo karijera obuhvata 5 hvaljenih albuma (sa nominacijom za Mercury Music Prize za „Hairless Toys” 2015.godine), proslavljene EP albume i singlove koje je radila u raznim kolaboracijama, a nedavno i priznanja za video režiju i glumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari