Biografski filmovi o muzičkim ikonama često prolaze kroz dug period razvoja. Promene reditelja, scenarista i glumaca su za takve filmove uobičajene, a poneke traju i decenijama (filmovi o karijerama Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Majlsu Dejvisu, Brajanu Vilsonu i Mamas & the Papas). Evo trenutno 12 aktuelnih projekata koji su u raznim fazama razvoja, od kojih je samo jedan (Gainsbourg: A Heroic Life) snimljen.


Džejms Braun – film o „kumu soula“ se priprema još od pre njegove smrti (2006. godine), a scenario je već jednom prepravljan. Spajk Li treba da režira, a Vesli Snajps da bude u glavnoj ulozi. Prognoza – na dugom štapu.

Džef Bakli – biografski film o folk ikoni (udavio se 1997. kada je imao 30 godina) još nema ime, a treba da ga režira Džejk Skot. Snimanje bi trebalo da počne na jesen, a zvezda „Sumraka“ Robert Patinson je razmatran za glavnu ulogu. Prognoza – najverovatnije će biti snimljen, distribucija je druga priča.

Sem Kuk – scenaristički dim Dik Klement i Ijan La Freneis („Across the Universe“ i „The Commitments“) je napisao priču o ovom solu pevaču još pre nekoliko meseci. Prognoza – sa pravom zvezdom (Entoni Meki ili Raj Lavander) mogao bi da bude kandidat za Oskara.

Brajan Epštajn – pokojni menažder Bitlsa će biti prikazan u periodu 1961-1967 (kada je preminuo). Za sada je potrebno 25 miliona dolara i pravo na 6-10 Bitls pesama. Prognoza – pošto je potrebno odobrenje Bitlsa za pesme, ako se to obezbedi onda neće biti problema snimiti ga.

Areta Frenklin kaže da je obezbedila „finansijsku i kreativnu kontrolu“ nad projektom koji bi prikazao njen život. Ona bi volela da igraju Hale Beri (odbila u januaru jer „ne zna da peva“) i Patinu Miler. Prognoza – kao TV film najverovatnije, ali „kreativna kontrola“ može da bude problematična.

Marvin Gej – je projekt koji čas počinje, čas se obustavlja, već decenijama. Razne zvezde i reditelji su bili u priči, a najnoviji zainteresovan je Džulijen Templ, dokumentarista, koji bi radio priču o poslednjem albumu Geja „Midnight Love“. Prognoza – predložena ideja nije ono što bi fanovi gledali. Moraće da bude izuzetno uspešan na festivalima da bi obezbedio distribuciju.

Serž Gejnsbur je predstavljen filmom „Gainsbourg: A Heroic Life“ koji je objavljen prošlog leta u Velikoj Britaniji, a u SAD debituje 31. avgusta. Prognoza – zarada od 5 miliona dolara na američkim blagajnama bi bila „zapanjujuća“. Pegi Li – pravo na priču o njenom životu i muzici je obezbedila Riz Viterspun, a za scenario i režiju je zadužena Nora Efron. Ona će sigurno producirati a možda i glumiti u filmu. Prognoza – sa skepsom je dočekana najava Viterspunove, a pošto više nije bilo izveštaja ovaj projekat je izgleda „zapeo na samom startu“.

Bob Marli – u priči koja je smeštena u 1977. godinu, kada je rege ikona bila u Londonu, a koju radi reditelj Dženi Eš. Prognoza – naslednici Marlija nisu dali dozvolu, tako da će film teško naći distributera. Ako je urađen bez Marlijeve muzike, onda će ga biti teško prodati publici.

Queen – pošto su Brajan Mej, Rodžer Tejlor i Džon Dikon oformili Queen Films kako bi učestvovali u ovom projektu onda on zvuči prilično izvesno. Saša Baron Koen će biti Fredi Merkjuri, scenario piše Piter Morgan. Prognoza – film bi odlično „legao“ uz ovogodišnje najavljeno reizdanje Queen albuma.

Tupak Šakur je u problemima jer je kasting za nepoznatog glumca koji bi glumio ubijenog repera, nije bio uspešan. Prognoza – veoma ostvariv projekat, ali će budžet diktirati da li će Šakura glumiti zvezda ili ipak neko nepoznat.

Frenk Sinatra – je veliko ime pa je lako bilo okupiti reditelja Martina Skorsezea i producenta Skota Rudina, koji razmišljaju o 2015. godini kada će biti stogodišnjica njegovog rođenja. Sinatrina porodica kontroliše kako njegovu muziku tako i pravo korišćenja njegovog lika. Prognoza – start je tek za tri godine, pa ima dovoljno vremena za pripremu projekta. Svi žele da ovaj film bude perfektan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari