"Kad ćeš da se vratiš u Beograd": Čežnja za vremenom koje više ne postoji 1Foto: Hadži Aleksandar Đurović

Muzički duo Gabriel, koji čine Dea Džanković i Aleksa Stanković, objavio je spot za treći singl „Kad ćeš da se vratiš u Beograd“ i njim najavljuju prvu svirku, 8. decembra u Kulturnom centru Rex.

Praveći omaž kultnom dokumentarcu „Grey Gardens“ Dea omamljujućim i čežnjivim glasom, ali i režijom koju pored teksta potpisuje, vodi na putvanje kroz duh Beograda koji nestaje.

Za ceo proces analognog snimanja i postprodukcije je bio zadužen Hadži Aleksandar Đurović, a sam spot je snimljen u jednom danu u napuštenim vilama na Neimaru i na Senjaku. Jedna od dve vile možda je poslednji put ovekovečena u umetničkom izrazu – ovom spotu, jer je mesto sada zapečaćeno. Estetika videa je spoj melanholije, nade, čežnje i straha u tekst kao i u melodiju, i predstavlja savršeni ambijent za kasne jesenje dane.

– Pomešan je osećaj koji je prenesen u pesmu, u tom trenutku je bilo intimno. Napisala sam je u času, onog leta 2020. kada smo izašli iz karantina, na prvi dan protesta. Imala sam napad anksioznosti dok sam na putu do kuće gledala „storije“, kao da se napolju ne znam šta događa, i ta je pesma samo iscurela iz mene – kaže za Danas umetnica Dea Džanković.

"Kad ćeš da se vratiš u Beograd": Čežnja za vremenom koje više ne postoji 2
Foto: Hadži Aleksandar Đurović

Ona otkriva da je prvobitna inspiracija za spot bila Depeche Mode pesma/spot „Never Let Me Down Again“, a plan bio da se snima na Velikom ratnom ostrvu. U tom periodu Aleksandar je bio zauzet filmom „Krst u pustinji“ i premijerama. Kada je došao momenat za snimanje spota nasip Velikog ratnog ostrva je toliko pao da nijedan brod nije mogao da dopre do njega. Što je, ispostaviće se, dobra stvar, jer je video ispao bolje nego originalna ideja.

– Vila na Neimaru (u kojoj je spot pretežno snimljen) mi je jedno od omiljenih mesta u ovom gradu. Tamo sam često upadala da radim fotke – kaže umetnica.

"Kad ćeš da se vratiš u Beograd": Čežnja za vremenom koje više ne postoji 3
Foto: Hadži Aleksandar Đurović

To je napušteni Gerontološki centar i nekadašnja vila ministra finansija, što dosta uvezuje i aludira na „Grey Gardens“.

"Kad ćeš da se vratiš u Beograd": Čežnja za vremenom koje više ne postoji 4
Foto: Hadži Aleksandar Đurović

– U poslednje dve godine vlada čežnja za vremenom koje više ne postoji u Beogradu, zato sam gravitirala ka napuštenim lokacijama, kako bih uhvatila duh Beograda koji se briše. Sve je rađeno analogno, u stilu osamdesetih i u minimalističkom maniru. Naše generacije barataju digitalnim tehnologijama i stvarima koje su poprilično apstraktne, kojim opterećuju pažnju. Na taj način doprinose vremenu hiperprodukcije informacija i hiperrealizacija svega – zapaža Dea.

"Kad ćeš da se vratiš u Beograd": Čežnja za vremenom koje više ne postoji 5
Foto: Hadži Aleksandar Đurović

Ona je kao reditelj i producent upoznata sa cenama snimanja spota koje, kako kaže, iznose hiljade i hiljade evra.

– Znala sam da ne mogu, niti želim da se takmičim sa bujucom „kontenta“ koji izlazi kod nas, koja iako ima vrhunsku estetiku, nema poetiku. Naši spotovi izgledaju vrhunski producirano, ali su razvili jedan vizuelni jezik u kome sve izgleda super, ali sve liči jedno na drugo – isti koloriti, simboli… Nisam htela da idem u tu trasu, već na čist minimalizam i gađala na poetiku – zaključuje umetnica.

Ona pored festivala u Kulturnom centru Rex, na kome nastupaju, najavljuje i novu pesmu, koja izlazi krajem meseca „Gledam stare filmove“. Gabriel je do sada objavio tri pesme „I can’t get you off my mind’’ i ’’Dream of you’’, uz pomenutu „Kad ćeš da se vratiš u Beograd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari