Nadaleko poznat kao „glas i gitara“ kultnog rok sastava Dire Straits i autor svih hitova ovog nekadašnjeg benda, Mark Knopfler, nastupiće u Beogradskoj areni, 30. aprila sledeće godine, u organizaciji Live Nation-a, Adria Entertainment-a i Arene Beograd.


Kao jedan od najboljih svetskih gitarista (27. na Rolingstonovoj listi) i rok kompozitora i višestruki dobitnik Gremi nagrada, Nopfler uživa visok ugled, a nedavno je primio i najveće priznanje za muzičke autore u Velikoj Britaniji – nagradu za životno delo „Ivor Novello“. Tokom najavljene turneje, od aprila do jula sledeće godine, promovisaće osmi solo studijski album „Privateering“ (Gusarenje), objavljen 3. septembra za Universal Music.

Nopflerov stil mogao bi se okarakterisati kao klasični rok, sa vidljivim uticajem kantri muzike, irske i škotske narodne muzike i blagim bluz predznakom. Kombinujući neobične tekstove sa gitarskim umećem stvorio je hitove poput „Money For Nothing“, „Sultans of Swing“, „Romeo and Juliet“ i „Walk“. Komponovao je muziku za više filmova, među kojima su „Local Hero“ (1983), „Cal“ (1984), „The Princess Bride“ (1987) i „A Shot at Glorym“ (2001). Producirao je albume kultnih zvezda, poput Boba Dilana i Tine Tarner. Prvi solo album „Golden Heart“ objavio 1996, a ukupno je izdao osam studijskih i osam albuma filmske muzike. U svojoj 35 godina dugoj – Dire Straits i solo – karijeri, prodao je 120 miliona albuma. Ove godine obeležava se 20 godina od poslednjeg koncerta Dire Straits-a.

Nepresušnu inspiraciju Knopfler uspeva da isprati novim izdanjima i turnejama širom Evrope i Amerike. Sa svojim osmočlanim bendom, tokom 2013. planira 72 nastupa u 25 evropskih zemalja, kada će promovisati dupli album od 20 najnovijih pesama. „Što sam stariji, više nego ikada uživam u pisanju, snimanju i sviranju. U svemu uživam. Maštam preko pesama. Kao da sam kapetan malog borbenog broda, uživam da budem deo tima na turnejama.“ Pored novog materijala, na repertoaru će se naći i stari hitovi, koje publika uvek dočeka sa radošću. „Stare pesme Straits-a su obeležile živote mnogih. Naravno, unosim povremeno i neke promene u sviranju, kako bih ih održao živim i smislenim i udaljio ih od kabaretskog izvođenja. Ali postoje i upečatljivi instrumentali, kao na kraju pesme „Sultans“, koji moraju biti autentični. Volim da sviram stare pesme. Napisao sam ih i ljudi vole da ih čuju, i to je to.“

Pretprodaja ulaznica za najveće fanove Marka Knopflera biće moguća preko zvaničnog sajta www.markknopfler.com već od 5. do 11. septembra. Ulaznice po cenama od 3.000, 3.400, 3.600, 3.800, 4.000 i 4.600 u regularnoj prodaji naći će se od 12. septembra na svim ovlašćenim prodajnim mestima Eventima, na blagajnama Beogradske arene, Bilet centra, Doma omladine i Ušće Shopping centra, a omogućena je i online prodaja i rezervacije ulaznica na www.kombankarena.com, www.eventim.rs i www.tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari