Muzički vodič od 26. januara do 1. februara 1

Svakog petka portal Danasa preporučuje kako da narednih sedam dana provedete opuštajući se uz muziku. Pogledajte šta je sve najavljeno od muzičkih dešavanja za naredni period.

petak 26. januar  – FISH IN OIL

Mesto održavanja: Akademija 28, Beograd

Vreme: 22.30

U Akademiji 28 nastupiće FISH IN OIL, jedan od najinventivnijih domaćih autorskih instrumentalnih sastava. Fish in Oil izvode eklektičnu instrumentalnu fuziju različitih muzičkih pravaca – od filmske muzike, bluza, džeza, preko panka, surfa, rokenrola, ambijentalnog zvuka, folka, uz obilje slobodne improvizacije.

Grupa je nastala 1993. godine a ustalila se u petočlanoj postavi (Bratislav Radovanović, gitara, Veljko Nikolić – Papa Nik, perkusije, Branislav Radojković, kontrabas/bas gitara, Dušan Petrović, saksofon, Tom Feđa Franklin, bubanj), iznedrivši tri izuzetno uspešna albuma: debitantski „Poluostrvo“ iz 2012. godine, „Drnch“ iz 2013. i „3 ključa“, 2016. godine.

subota 27. januar  – VIVA LA SALSA

Mesto održavanja: SKC, velika sala, Beograd

Novo izdanje najveće salsa žurke u regionu. Najvreliji ritmovi Kube, Kariba i Afrike dostojni najvećih svetskih plesnih klubova ovoga puta će zadiviti posetioce SKC-a, koji će uživati u autentičnoj kubanskoj atmosferi i muzici koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Muzički vodič od 26. januara do 1. februara 2

nedelja 28. januar – THE MOONWALKS

Mesto: KC Grad, Beograd

Vreme: od 21.30 časova

Jedan od najtalentovanijih mlađih sastava psihodeličnog roka je The Moonwalks iz Detroita i sa radom su počeli 2014. Do sada su objavili jedan EP, par singlova i jedan album, a krajem januara 2018. izlazi i drugi LP za Stolen Body Records (King Gizzard & The Lizard Wizard, Dan Melchior, Al Lover…). 

Muzički vodič od 26. januara do 1. februara 3

Bend je uglavnom sarađivao sa Jimom Diamondom, legendarnim detroitskim producentom zaduženim za prepoznatljivi zvuk bendova poput The White Stripes, The Dirtbombs, James Leg… The Moonwalks umeju da se poigraju žanrovima i da od finalnog proizvoda naprave pitku rok ili pop pesmu začinjenu sjajnim gitarskim radom šefa grupe Jacoba Deana.

nedelja 28. januar  – TALIJA

Mesto: Sava Centar, Beograd

Vreme: od 18 časova

Koncertom u Sava centru Umetnički centar Talija obeležiće 20 godina postojanja i uspešnog rada. Tokom protekle dve decenije Talija je izvela više od 5000 koncerata predstavlјajući izrazito bogato nasleđe naših prostora, na kome su se susretali mnogi narodi, carstva i religije.

Muzički vodič od 26. januara do 1. februara 4

Na koncertu jubileja nastupiće više od 450 učesnika.

utorak 30. januar  – BEOGRADSKI MADRIGALISTI

Mesto održavanja: Velika sala SKC, Beograd

Vreme: od 20 časova

Hor „Beogradski madrigalisti” osnovan je 1951. godine. Osnivač i dirigent, Milan Bajšanski, formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike.

Pre svega su tu madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja.

Muzički vodič od 26. januara do 1. februara 5

Na repertoaru su dela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, Orlanda di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.

Kuriozitet je da je ovaj hor prvi od svih naših horova koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kako kod nas davne 1966. godine, tako i van naše zemlje (Moskva, 1972), kao i da je jedini naš hor koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI (1970).

četvrtak  01.februar  – ALGIERS
 
Mesto održavanja: Dom omladine Beograda

Vreme: od 21 čas

„The Underside of Power“ grupe Algiers (USA) ne prestaje da skuplja pozitivne kritike muzičkih kritičara i medija. Tim povodom ovaj bend će nastupiti po prvi put u Srbiji.

Nakon istoimenog albuma prvenca iz 2015. godine, američki eksperimentalni bend Algiers (Aldžirs) sredinom 2017. godine izdao je drugi album pod nazivom „The Underside of Power“ preko izdavačke kuće Matador Records.

Muzički vodič od 26. januara do 1. februara 6

Oslonac ovog novog, beskompromisnog i strastvenog albuma je mešavina muzike od Južnog repa do Severnog soula, preko gospela i IDMa (Intelligent Dance Music) do industrijala, grajma i italo diska. „The Underside of Power“ je album koji prati debitantski uspon benda već hvaljenog od strane NY Times-a, Pitchforka-a, The Quietus-a i ostalih popularnih i muzičkih magazina. Nastao kroz period Brexita i Trampove Amerike, album obrađuje temu ugnjetavanja, policijske brutalnosti, distopije i hegemonije, a vatreni tekstovi vođeni soulom dodiruju momente lične refleksije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari