Muzički vodič od 5. do 11. maja 1Foto: Fadi Sanduka

Kao i svakog petka, za vas izdvajamo neke od najinteresantnijih koncerata koji nas očekuju narednih sedam dana.

5.5. – Auf Wiedersehen, Sana Garić i Flesh Community

U Domu omladine Beograda 5. maja sa početkom u 21č nastupiće bendovi Auf Wiedersehen, Sana Garić i Flesh Community.

Sana Garić je krajem prošle godine objavila debitantski album “Svet za nas” koji je prvi u planiranom nizu albuma na kojima pesme nastaju improvizacijom i saradnjom sa drugim muzičarima. Pesme obuhvataju širok spektar muzičkih stilova i obogaćene su elektronskim uticajima od nežnih neo-psihodeličnih do no wave pesama plesnog karaktera. Zajedno sa Sanom (vokal, klavijature) uživo nastupaju Luna Škopelja (klavijature), Marija Nikolić (klavijature) i Feđa Tom Franklin (bubanj, perkusije). Na albumu “Svet za nas” gostovali su brojni ljudi sa muzičke scene: Dejan Vučetić (Darkwood dub), Dejan Stanisavljević (grupa Beograd), Vladimir Đorđević (Lira Vega), Andrijana Belović, Uroš Petković (Shazalakazoo), a album je producirao Radan Đorđević – Rahmanee. Ceo album „Svet za nas“ možete slušati na oficijalnom YouTube kanalu Sane Garić. 

Auf Wiedersehen je beogradski rokenrol/elektro bend, nastao 2010.godine. Minimalistički pristup muzici, uz repetitivni gruv, energiju i zvuk koji ne podleže nikakvim kompromisima i stereotipima. Izbegavajući svaka tačna žanrovska određenja muzika benda se najšire može okarakterisati kao snažni elektronski gruv u kombinaciji sa rokenrol i bluz gitarama. Oslonac na groove-u i gitarski repetitivni gitarski rif muzici Auf Wiedersehena daju plesni karakter sa ostajanjem na energičnim rokenrol osnovama. Koncertno izvođenje je otvorenije forme, sa elementima improvizacije. Juna 2016. objavljen je prvi album benda.

Flesh Community je elektro sastav iz Beograda aktivan od 2013. Grupu čine 2 člana, Miloš i Pavle, koji zajedno stvaraju svoju vrstu urbane bluz muzike. Fascinacija erotikom, kriminalom, ljubavlju i šta znači biti individua u 21. veku.

5.5. Depeche mode tribute u Božidarcu

Povodom početka „Global Spirit“ turneje grupe Depeche Mode koja kreće 5. maja iz Stokholma iste večeri najavljen je koncert benda GIFT na kome će oni na sebi svojstven način izvesti gomilu hitova iz preko 30 godina duge karijere benda Depeche Mode.

Muzički vodič od 5. do 11. maja 2

Tribute Depeche Mode by GIFT je žurka za ne propustiti. Svu snagu glitter momenata, glam aksesoara, zanosne plesne pokrete i gromoglasno pevanje pripremite za ovaj event, jer vas GIFT čeka da interaktivnom plesnom podijumu gde se publika i bend stapaju energetski i duhovno. Nezaboravni hitovi ultimativnih britpopera spremni su da vas zapale, a GIFT je varnica koja rasplamsava neobuzdane strasti, navodi se u najavi koncerta.

Zagrevanje za nastup benda Gift uz fenomenalni bend Flannel koji će izvesti najveće hitove grupe Nirvana.

5.5. Overdrive u Novom Sadu, SKCNS Fabrika

Zrenjaninski teškaši, OVERDRIVE ponovo piče punom parom! Dvadeset godina nakon objavljivanja, tada debitantskog, sada već legendarnog albuma „No More Words“ Overdrive su pregrupisali redove i rešili da se koncertno aktiviraju.

Muzički vodič od 5. do 11. maja 3

Povratnički koncert zakazali su u Novom Sadu, gradu u kom su u više navrata, u poslednje dve decenije, pravili dar mar.

Pre Zrenjaninaca, zagalamiće kolege iz Banata, kikindski DOWNSTROY!

6.5. – ELEMENTAL, Dom omladine Beograd

Elemental je bend čija se muzička baza nalazi u rep muzici, ali teško bi ga bilo svesti samo na jedan žanr. U njihovoj šarolikoj muzičkoj viziji mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izraz čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala.

Elemental nikad nije bio bend koji je svoju muziku smatrao proizvodom, nego umetničkim izrazom, a njihov iskren stav prepoznaje publika u celoj regiji. Tokom godina Elemental je nastupio u brojim gradovima Hrvatske, ali i Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.  Iako postoji od 1998, bend koji su u početku sačinjavali tri MC-ja danas broji sedam članova. Muziku, stihove i aranžmane stvaraju sami i tokom godina su se dokazali kao vrsni autori i izvođači.

Muzički vodič od 5. do 11. maja 4

Osim što su vrsni studijski muzičari, Elemental se dokazao i kao  jedan od najboljih koncertnih bendova. Prioritet ovog benda je blizak odnos s publikom kroz koncertne nastupe. Elemental je jedan od retkih bendova koji sa svojim fanovima svakodnevno komunicira putem svoje internet i Facebook stranice.

Članovi Elementala su vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

Predgrupa: KANDžIJA I GOLE ŽENE

9.5. Ritam Evrope 2017 na Trgu slobode, Novi Sad

Na ovogodišnjem Ritmu Evrope nastupiće Urban and 4, Ničim Izazvan, The Soulmates i Deep Steady. Ritam Evrope! je manifestacija kojom se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju jedanestu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.

Muzički vodič od 5. do 11. maja 5

Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

11.5. – The Gipsy Kings

Legendarna grupa Gipsy Kings, vraća se nakon 10 godina u Beograd gde će nastupiti 11. maja u Hali sportova. Zavodljivo mešanje tradicionalnog flamenko stila sa pop i latino ritmovima, učinilo je Gipsy Kingse svetskim fenomenom i pravim kraljevima muzičke scene. U Hali sportova, 11. maja njihovi hitovi Volare, Bamboleo, Baila me i drugi, napraviće istinski vatromet dobrog raspoloženja.

Muzički vodič od 5. do 11. maja 6

Foto: EPA / BALAZS MOHAI 

The Gipsy  Kings su deo nekolicine izuzetnih umetnika u istoriji muzike koji su osmislili univerzalni muzički stil. Posle šest Grammy nominiacija u kategoriji „World music“, konačno su 2014. osvojili nagradu za album „Savor Flamenco“.

U proteklih 28 godina, grupa je išla na nakoliko svetskih turneja i prodaja preko 25 miliona albuma širom sveta. NJihove numere su široko poznate publici i doživele su brojne obrade.

11.5.  BOŽO VREĆO na Kolarcu 

Božo Vrećo, jedan je od najzanimljivijih interpretatora sevdaha novijeg doba. Umetnik, interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo tokom poslednjih nekoliko godina postao je ne samo regionalna, već i evropska i svetska nuzička senzacija. New York Times je ovog lirskog tenora nedavno okarakterisao kao „Čoveka anđeoskog glasa, koji dotiče srca i miluje duše!“, te ga dodatno istakao kao sinonim potpune slobode. Muško-ženska dualnost Bože Vreće iz koje proizlazi posebna dramatičnost i virtuoznost, njegovu a capella interpretaciju sevdalinki čine istinski emotivnim doživljajem. Vrećo je do sada objavio četiri studijska albuma, a poslednji pod nazivom „Pandora“.

Muzički vodič od 5. do 11. maja 7

U letnim mesecima 2017. izaći će i njegov peti album, „Božo Vrećo- live in Paris“ – radi se o snimci live koncerta iz čuvenog pariškog Théâtre Le Palace. Božo Vrećo živi i stvara u Sarajevu, a zanimljivo je istaknuti da je po struci magistar arheologije. U nekoliko navrata je javno izjavio da je njegova najveća iskopina upravo bila sevdah, ali „onaj koji se pritajeno brusio i stvarao u njemu, sve dok nije ugledao svetlost dana i zasjao punim sjajem“. Na repertoaru predstojećeg, iščekivanog koncerta, uz tradicionalne sevdalinke, Božo Vrećo uvrstit će i autorske sevdalinke, pri čemu valja istaknuti njegov neosporan talenat i umeće u autorstvu novih sevdalinki, gde je svojim stvaranjem popunio prazninu koja je trajala više od trideset godina, koliko nisu pisane nove sevdalinke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari