Festival uličnih svirača, koji se po dvanaesti put održava u Novom Sadu, počinje sutra i trajaće do nedelje, 9. septembra. Najzvučnije ime ove vrste umetnosti u svetu, internacionalni sastav Playing for Change, otvoriće manifestaciju Velikim koncertom na Trgu slobode u 20 sati.


Sa idejom da je muzika zajednički jezik za sve, bez obzira na rasnu, nacionalnu ili versku pripadnost, humanitarna fondacija Playing for Change iz SAD pokrenula je 2004. godine istoimeni sastav uličnih svirača iz svih delova planete. Playing for Change će tokom boravka u Srbiji, osim koncerta, nastaviti i globalni projekat ujedinjenja sveta putem muzike.

Dokumentarni film Marka Džonsona, u kojem numeru „Stand by Me“ izvode članovi benda Playing for Change simultano, svako u svojoj sredini, u državama na svih pet kontinenata, na YouTube-u je videlo više od 40 miliona ljudi, a autor je za to ostvarenje dobio najprestižniju svetsku nagradu „Gremi“. Reditelj će za potrebe svog novog dokumentarnog filma snimati prizore sa Festivala, a potom će odabrati jednog lokalnog muzičara, kojeg će uključiti u internacionalnu porodicu uličnih svirača i učiniti ga delom projekta Playing for Change.

Festival će ove godine ugostiti preko 150 izvođača sa više od 30 atraktivnih muzičkih programa i različitih umetničkih performansa iz Španije, Portugala, Nemačke, Austrije, Holandije, Engleske, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije i Hrvatske. Među inostranim muzičarima izdvajaju se španski svirači na perkusijama od recikliranih materijala – Residual gurus, raspevani Italijani – Kamilokromo i komičar multiinstrumentalista iz Velike Britanije – Bandolino, koji istovremeno svira 15 instrumenata.

U pravom programskom šarenilu, istinski vrhunac ulične umetnosti predstaviće francuski umetnik Ramon Kelvink Junior, koji će u subotu uveče iznad Trga slobode izvesti jedinstvenu tačku hodanja na žici. Ovaj četrdesetogodišnjak jedan je od retkih artista koji se danas bave ovom teškom i opasnom disciplinom, a zanat je naučio kao pripadnik pete generacije porodice hodača po žici. Iste večeri u Sokolskom domu, nemačka trupa Bengditos izvešće atraktivan kaskaderski šou sa automobilom koji proleće kroz vatrene obruče. Festival će u nedelju zatvoriti grčko ulično pozorište Heliks, sa predstavom „Ulična komedija sa iluzijama i snovima“.

Od 40 prijavljenih programa iz Srbije, osam umetničkih trupa naći će se u zvaničnom programu. Posebnu pažnju privlači akustični kvartet Lost Professors iz Sremske Mitrovice, koji će nastupiti sa specijalnom gošćom, 12-godišnjom finalistkinjom „Ja imam talenat“ – Katarinom Dumančić. Na nekom od deset punktova u starom jezgru grada naći će se i sastav Špiritus movens (Shpiritus Movens), koji neguje zvuk tradicionalne francuske gradske muzike, novosadski ska bend Josip a lisac, lokalni neofolk-bluz bend Prkos drumski, kao i članovi Muzičko-edukativnog centra „Music Harmony“ iz Novog Sada, koji kombinuje rok i klasičnu muziku.

Najzvučnije ime sa domaće scene u ovogodišnjoj ponudi Festivala – Ateist rep, nastupiće u Katoličkoj porti u petak uveče. U programu će se naći i nekoliko autentičnih uličnih svirača, koje svakodnevno srećemo na ulicama, kao što je Novosađanin Jontra, kao i atraktivna rok opera „Milin poslić“ Dečijeg kulturnog centra iz Beograda, u režiji glumca Ivana Jevtovića. Atraktivne plesne tačke izvešće novosadski ogranak nevladine organizacije „Rpoint“ iz Velike Britanije, Plesno udruženje „Groove“ iz Novog Sada, kao i umetnička radionica „Maštobus“, Multimedijalnog centra „Led art“ iz Novog Sada.

Festival će ove godine imati humanitarni karakter – svi učesnici će kompletne prihode, ostvarene u vidu priloga građana u prevrnute šešire prilikom uličnih nastupa, uplatiti kao pomoć novosadskom Svratištu za decu koja žive i/ili rade na ulici. Sa ovakvom koncepcijom i dugogodišnjom tradicijom okupljanja umetnika uličnog sviranja iz čitavog sveta, Festival je ove godine dobio podršku Evropske komisije i tako zvanično stekao status evropskog festivala. Organizator Festivala je Umetnička asocijacija „Inbox“, a pokrovitelj je Grad Novi Sad, uz podršku Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Turističke organizacije Novog Sada, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Evropske komisije i ambasade SAD u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari